Metánkitörések melegíthetik a Marsot?

2017. január 27., péntek




Bizonyítékokat találtak rá, hogy az ősi Marson voltak ilyenek, és talán most is.

Ősi metán a Marson

A Marson az ősi időkben már bizonyosan volt folyékony víz, az erre utaló bizonyítékok immáron egyértelműek.

Sőt, sokak szerint nem csak a múltban volt folyékony víz a bolygón, hanem még jelenleg is van, és ez egy, a múltban bizonyosan bekövetkező, és talán ma is tartó folyamat eredménye lehet.

A folyékony halmazállapotú víz jelenléte az ősi Mars felszínén a bolygóval kapcsolatos, nehezen magyarázható problémák egyike.

Számos geológiai jel utal arra, hogy 3-4 milliárd évvel ezelőtt időről időre víz folyt és hullámzott a felszínen, a feltételezések szerint azonban ekkor a bolygó hőmérséklete túlságosan alacsony lehetett ehhez.

A tudósok azonban rájöttek, hogy az ellentmondást az oldja fel, hogy feltételezhetően a Marson időnként nagymennyiségű metánkitörések mehettek végbe, melyek kellően felmelegítették a bolygó légkörét.

A periodikusan felerősödő üvegházhatás tarthatta elég melegen ahhoz, hogy a felszínen megjelenhessen és tartósan meg is maradhasson a folyékony halmazállapotú víz.

Ha a múltban volt, most is lehet

Ez a folyamat még ma is jelen lehet a bolygón. Annál is inkább, mert a Marson az utóbbi években is rengeteg metánt mértek, melynek a forrása ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy nem geológiai folyamatok idézték elő, hanem biológiai folyamatok.

Ráadásul a metán lebomlási ideje igen rövid, vagyis valami napjainkban is "termeli" a metánt.

Négy milliárd évvel ezelőtt a Nap 30 százalékkal halványabb volt, mint ma, így a Marsot is a mainál jelentősen kevesebb besugárzás érte. A bolygóra jutó kevéske energia azonban a légkörben rekedt, meleg és nedves periódusokat eredményezve.

Ma ugyan ez nem áll fenn, mégis időnként metán jut a légkörbe, ami végső soron ha csak egy kicsit is, de elkezdte felmelegíteni. Egyes vélekedések szerint a Mars önmagától terraformálódhat a jövőben, mások viszont úgy vélik, hogy ez csak egy átmeneti javulás.

A tényen azonban nem változtat: ez a hatás önmagában eredményezheti azt, hogy a Mars egyes talajrétegeiben a víz folyékony állapotban maradjon meg jelenleg is.

Nagy rejtély

A kutatók remélik, hogy a jövő marsi küldetései arra is kielégítő választ adnak majd, hogy pontosan milyen biológiai eredetű folyamatok eredményeként juthatott a metán több milliárd évvel ezelőtt a Mars légkörébe, és milyen biológiai folyamatok során jut jelenleg is a légkörbe.

Jelenleg ugyanis csak elméleteink vannak arra vonatkozóan hogy mi "szállítja" folyamatosan a légkörbe a gázt. Egyesek szerint mikrobológiai szintű élet zajlik a Mars talajában, az egész felszínen mások szerint a sarkoknál megy végbe ez a hatás.

A kérdést vagy egy újabb szonda döntheti el, vagy a 2028 környékén odaküldött első emberes Mars misszió.

mars marskutatás élet a marson marsi élet


Megtekintések száma: 46043





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet