Miért nem lőttek bele a saját propellerükbe a vadászgéppilóták? Itt a rejtély megoldása!

2016. november 24., csütörtök




Sokan gondolkodtatok már azon, hogy az I. világháborúban egymás ellen harcoló vadászgépek pilótái miért nem lőttek bele előttük forgó saját propellerükbe. A kérdés most megválaszolásra került!

Nem sokan voltak azzal tisztában, hogy az első világháború légi csatái hogyan voltak egyáltalán lehetségesek. Hiszen voltak olyan repülőgépek, melyeknél a gépágyú az elülső propellerrel merőlegesen volt elhelyezve, és a légi csaták során mégsem lőtték szét a pilóták saját propellerüket.

A légi csaták, repülőgépek rajongói talán korábban is tudták a választ, de most az I. világháború után 98 évvel végre frappáns, érthető választ kaptunk arra, hogy mi a megoldása a rejtélynek.

Az egész annak köszönhető, hogy létezett egy Fokker által tervezett szinkronizáló berendezés. Ez tette lehetővé azt, hogy a pilóták ne saját gépeiket lyuggassák ki.

A berendezés figyelte, hogy hogyan morog a propeller, hogy még véletlenül se akkor eressze ki magából a golyót, amikor éppen keresztezi az útját.

Ezt a szinkronizáló berendezést régóta kísérletezték, mire tökéletes lett, és rengeteg tesztet végeztek rajta, vele, mielőtt bevetették a háborúban.

A lenti videóban nagyszerűen, lassításban be is mutatják, hogyan haladt át egy-egy golyó a forgó propeller lapátjai között.

Fokker berendezése rendkívül jól működött, ám később le kellett cserélni a gépágyúkat, és a repülőgépek aljára szerelték őket, ugyanis egyre nagyobb fordulatszámú propellerek és motorok jelentek meg, mely már nem tette lehetővé, hogy a szinkronizálóval biztonsággal átlőjenek a fordulatok között.

A Fokker alkalmazása előtti időkben még a légcsavar körén kívül tüzeltek, kétfedelű repülőknél ezért látni, hogy a felső szárny tetején van a géppuska.

A következő fejlődési lépcső az volt, hogy raktak páncélt a légcsavarra, de ez nem volt jó megoldás, mert röpködtek a golyók a pilóta körül.

A következő lépcső, hogy összekapcsolták a motort a géppuskával és úgy állították be, hogy csak akkor lőjön, ha nincs előtte a légcsavar, ez volt tulajdonképpen a Fokker.

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 42424





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet