Miért nem megy oda a Curiosity a marsi vízhez?

2015. október 1., csütörtök




A NASA kutatói hétfőn bejelentették, hogy sós vizet találtak a Marson, legalábbis nagyon erős a gyanú erre, a terület kémiája megfelelő lehet hozzá. Ahhoz, hogy teljesen biztosak legyünk benne, valakinek vagy valaminek oda kellene menni, és megvizsgálni a konkrét területet. 

[dropcap]K[/dropcap]ézenfekvő ötlet, hogy menjen oda valamelyik, már eleve a Marson lévő rover, a baj csak az, hogy ez lehetetlen. A Curiosity nagyjából ötven kilométerre van a területről, de egy 1967-ben aláírt nemzetközi egyezmény alapján amúgy sem mehetne a közelébe.

A baj az, hogy a Curiosity baktériumokkal szennyeződhetett. 225 millió kilométeres útján bőven volt rá lehetősége, így aztán összeszennyezné a feltételezett élet helyét is. Ráadásul, bár a tudósok mindent megtesznek az űrbe kerülő eszközök sterilizálásáért, a Curiositynál nem garantáltak akkor sterilizációt, ami az élet kutatásához elég lehet.

mars-deli-sark

„Mivel folyékony víz lehet a területen, extra lépéseket kell tennünk azért, hogy elkerüljük a földi élettel szennyezést” – ezt már Rich Zureck, a NASA Mars-programjának vezető kutatója mondta. A Curiosityt is tudták volna így sterilizálni, ahhoz viszont nagyon erős sugárzás és hőkezelés kellett volna, ami károsította volna egyes műszereit.

marsjaro

A következő rovert ugyanilyen praktikussági okokból szintén nem az élet közvetlen keresésére készítik fel, ezért leghamarabb talán 2030-ban lehet esély arra, hogy egy éppen arra járó űrhajós megnézze a területet (addigra tervezi a NASA az első emberes űrküldetést, bár sok részlet még nincs róla).

tudomány mars masrkutatás


Megtekintések száma: 5525





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet