Mindnek ellenálló szuperbaktérium kezdett el terjedni az emberek között: nem akárhogyan fertőz!

2018. szeptember 9., vasárnap




Erről tudnia kell mindenkinek! Minden gyógyszeres kezelésnek ellenáll!

Egészségügyi szakemberek és orvosok évek óta kongatják a vészharangot, hogy hamarosan járványszerűen terjedhetnek el az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok a világban.

Maga a jelenség persze nem új, hosszú évtizedek óta tapasztaljuk, ahogy fel-felbukkannak az ismert kezeléseknek ellenálló baktériumtörzsek. Csakhogy míg az orvostudomány eddig mindig sikerrel vette fel a harcot az új törzsekkel, az utóbbi években egyre több lett a borús előjel, hogy a következő ellenálló baktériumnál már nem leszünk erre képesek.

Azt persze nem lehet tudni, hogy melyik lesz az a baktériumtörzs, amelyik legyűrve az utolsó ismert gyógyszerét is, kezelhetetlenül kezdhet majd terjedni a világban, de az elmúlt egy évben megjelent hírek alapján a tripper avagy gonorrhea (illetve régies nevén kankó) egy elég esélyes jelölt.

A rezisztens szupertripper idén márciusban már megfertőzött egy brit férfit, azóta pedig további két fertőzésről is tudni. A három ismert eset ugyan meglehetősen kis szám egy 7,6 milliárd lakosú bolygón, az egészségügyi szakemberek azonban mégis aggódnak: világszerte tapasztalják ugyanis azt a kutatók, hogy laboratóriumaikban vizsgált mintáikban megnőtt a rezisztens baktériumok aránya.

A gonorrhea kezelésére éppen a biztos hatékonyság miatt kettős antibiotikum-kúrát szokás felírni, a fertőzöttek azitromicint és ceftriaxont kapnak, és az elmúlt években meredeken nőtt azoknak az aránya (immár 30 százalékra), akik az egyik antibiotikumra rezisztensnek bizonyultak. 

A rezisztencia kialakulására világszerte találni példákat, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) labormintáiban például az azitromicinre rezisztens baktériumok aránya a 2013-as egy százalékról négy százalékra nőtt meg a tavalyi évre. Papíron ez tűnhet apró változásnak, de a járványügyi szakembereket mégis megijesztette a változás, hiszen a rezisztencia növekedéssel párhuzamosan egyre nagyobb az esélye, hogy ez a törzs elszabaduljon.

A szupertripper most azután került ismét a lapok címoldalára, hogy az Egyesült Államokban meredeken megnőtt a szexuálisan terjedő fertőzések száma 2017-ben: a CDC adatai szerint 2,3 millió chlamydiás, szifiliszes és tripperes fertőzést regisztráltak a tavalyi évben.

Az esetek számának növekedése mögött összetett okok állnak, szakértők a nem megfelelően finanszírozott szövetségi egészségügyi programok mellett társadalmi-gazdasági okokat is emlegetnek, és emellett jelent meg komoly fenyegetésként, hogy a tripperre alkalmazott antibiotikum-terápia veszíthet hatékonyságából, és egyre inkább terjedhetnek a rezisztens baktériumok.

Az University of Virginia School of Medicine kutatója, Amy Mathers most arról beszélt az Axiosnak, hogy 2050-re az antimikrobiális rezisztencia lehet a leggyakoribb halálok a világon, több embert ölve meg, mint a rák.

A tripper pedig alkalmas alanya lehet egy ilyen fertőzés terjesztésének: a második leggyakoribb nemi úton terjedő betegség a világon, évente 78 millió embert fertőz meg. 

A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által terjesztett fertőzés az elmúlt évtizedekben ennek ellenére nem okozott sok zavart, hiszen könnyen kezelhető megbetegedésnek számított, súlyosabb következményei pedig csak a kezeletlen fertőzéseknek voltak. 

Viszont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői már 2017 nyarán arra figyelmeztetettek, hogy a trippert okozó baktérium kifejezetten okos, több alkalommal volt már képes úgy továbbfejlődni, hogy ellenálljon az ellene bevetett antibiotikumoknak, mostanra pedig elfogytak az ellenszerek, és jönnek a törzsek, amely ellen jelenleg nincs ismert orvosságunk. 

Ezzel pedig a tripper súlyos betegséggé változhat, hiszen kezeletlenül meddőséget, vetélést, krónikus fájdalmat is okozhat, illetve idült gyulladásokhoz vezethet.

Érdemes megfogadni azokat a tanácsokat, melyek nemcsak a rezisztens betegségek, hanem minden nemi úton terjedő fertőzés megelőzésében fontosak: 

A tripper például hatékonyan megelőzhető, ha védekezünk együttlét közben, valamint érdemes szűrővizsgálatokra is eljárni, mivel például a tripper esetében nem ritkán előfordul, hogy valaki tünetmentes, de fertőző. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód járványok világjárványbetegségek


Megtekintések száma: 39225





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet