Mit mutat ki az otthoni koronavírus gyorsteszt, és mit nem?

2021. február 14., vasárnap




Ezt jobb, ha mindenki tudja!

A patikákban és a gyógyászati segédeszköz boltokban bárki megvásárolhatja az otthon is elvégezhető Covid-19 gyorstesztet. Mit mutat ki, és mi az, amire nem alkalmas? A koronavírus gyorsteszttel kapcsolatosan számos kérdés merül fel. Jelzi-e, ha hatásos volt a koronavírus elleni védőoltás? Mit jelent egyáltalán az IgG és az IgM “vonal”?

Kimutatja a koronavírus gyorsteszt, ha új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) van a szervezetben?

Jelenleg (2021. febr. 4.) az otthoni használatra szánt Covid-19, ujjbegyvérből nyert mintával működő gyorstesztek a koronavírussal szembeni ellenanyag jelenlétét mutatják ki, nem pedig a magát a fertőzést kiváltó vírust.

Ez azt jelenti, hogy amíg ellenanyag (IgM és/vagy IgG ) nem termelődik kellő mennyiségben a szervezetben (ez általában a fertőzést követő első 7 napot jelenti), addig az otthoni teszt nem jelez pozitivitást.

Tehát: a már kialakult Covid-19 - a fertőzést követő kb. 7. naptól - akár tünetesen zajlik, akár tünetmenetesen zajlik, magas valószínűséggel kimutatható az otthoni teszttel is. Ellenben, a lappangó Covid-19 betegség nem mutatható ki az ellenanyagot detektáló tesztekkel. A lappangó Covid-19 kimutatására a klasszikusnak tekintett, PCR-elven működő tesztek szolgálnak.

Kimutatja a gyorsteszt, hogy megfertőzhetek-e másokat?

Mivel a koronavírus gyorsteszt nem magukat a vírusokat detektálja, nem minden esetben mutatja ki a fertőzőképességet.

Amennyiben a covid gyorsteszten az IgM vonal látható (akár önmagában, akár az IgG-vel kombinációban), kijelenthető, hogy a tesztelt személy megfertőzhet másokat. Ugyanakkor, ha csak az IgG vonal látszik, vagy egyik vonal sem látható, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a tesztelt személy nem fertőzőképes. Éppen ezért, a vírusfertőzés terjedésének a megakadályozására teszteredménytől függetlenül figyelni kell, a maszkviselés, a szociális távolságtartás szabályai követendők.

Miért van kétféle ellenanyag?

Ellenanyag, vagy szakszóval antitest többféle létezik az emberi szervezetben. Az IgM a rövid, az IgG pedig a hosszú távú immunvédelemben játszik szerepet.

IgM:

az IgM az az immunglobulin, ami a fertőzést követően a leghamarabb megjelenik a vérben. Vagyis, az IgM jelenléte akut, jelenleg zajló koronavírus fertőzésre utal, aminek a lefolyása lehet tünetes vagy tünetmentes is.

Koronavírus fertőzésnél tipikusan a fertőzést követő 7. naptól a 21. napig van jelen a vérben az IgM. Az IgM-szint a 7-14. napok között emelkedő, majd a 14-21. napok között csökkenő koncentrációt mutat.

IgG:

az IgG a hosszú távú immunitás kialakításában játszik szerepet. Ha valaki átesik a koronavírus fertőzésen, akkor a szervezete erre “emlékezni” fog, az IgG-nek köszönhetően. Vagyis, ha újból megfertőződne az illető, akkor az IgG támadásra kész lesz már a fertőzés pillanatában, és nagy eséllyel nem alakul ki újra a megbetegedés.

Ez is érdekelheti:

Ezért veszélyes a koronavírus új mutációja

Koronavírus: így károsítja a szívet a Covid

Koronavírus: hallucinációkat is okozhat, nem csak fejfájást

Nem csak az átvészelt betegség, de a vakcináció is az IgG-szint emelkedéséhez vezet. Ha valaki megkapja a koronavírus elleni védőoltást, akkor körülbelül 1 hónap elteltével a szervezetében várhatóan magas IgG-szint mutatható ki, ami védelmet nyújt a Covid-19 megbetegedéssel szemben.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 17193





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet