Mit rejthet a Fekete-tenger mellett felfedezett 5,5 millió éve elzárt földalatti világ?

2017. április 10., hétfő




Egyesek szerint bizarr lények otthona volt, és még most is az. Mások szerint egy időbuborék. Mi az igazság?

Létezik egy hely a Fekete-tengertől nem messze, melyet 1986-ban tártak fel, és amikor bemerészkedtek a több millió éve elzárt barlangba, teljesen ledöbbentek.

Az utólagos vizsgálatok alapján kiderült, hogy a barlangrendszer ki tudja, milyen hosszú lehet, ráadásul a jelek szerint 5,5 millió éve érintetlen volt.

A barlangra úgy találtak rá, hogy egyfajta geotermális energia lelőhely után kutattak, amikor rábukkantak a barlang több millió éves járataira.

Sohasem gondolták volna, hogy a Föld valaha volt legrejtélyesebb barlangrendszerére bukkannak majd rá.

A barlang olyannyira nem érintkezett a külvilággal, hogy egyfajta zárt ökoszisztéma alakult ki. Úgy is mondhatnánk, hogy egy alternatív evolúció ment végbe itt 5,5 millió év alatt, ami rengeteg furcsa élőlényt teremtett.

Ez többek között a barlangban uralkodó különleges körülményeknek is volt köszönhető.

A barlang levegője ugyanis nem belélegezhető. Az oxigéntartalma alig harmada a rendes levegőjének.

A barlangban annak idején összesen 48 olyan új fajt találtak, melyek sehol máshol a Földön nem találhatóak meg.

A levegő annyira furcsa összetételű odalenn, hogy az odalátogatók csak néhány órán át voltak képesek belélegezni, mire különféle egészségkárosodásra utaló tünetek kezdtek jelentkezni rajtuk.

A Romániába található barlangról a mai napig nem tudni, pontosan milyen nagy, mert sokan új részeket sejtenek az egyes járatok mögött, és alatt.

A barlang ékes bizonyítéka annak, hogy olyan titokzatos, soha nem létezett fajok alakulhatnak ki egy elszigetelt közegben, melyek akár az űrben is létrejöhettek volna.

A barlang élőlényei között is sok olyan akad, mely inkább néz ki földönkívülinek, mint a bolygó őshonos lakójának.

Az 5,5 millió évvel ezelőtt létrejött, és azóta sok-sok élőlénynek életed adó, alternatív evolúciót magában lefuttató barlang a tudomány egyik rejtélyes gyöngyszeme, mely rengeteg felfedezetlen dolgot tartogat még számunkra.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen természet evolúció


Megtekintések száma: 58663





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet