Mostantól te is élőben nézheted a Föld légszennyezését!

2016. december 1., csütörtök




Egy új program rendkívül látványos és egyszerű módon mutatja meg élőben a bolygó aktuális légszennyezettségét, a világban fújó szeleket, és mérgező anyagokat. Ezt mindenképp látnod kell!

A globális felmelegedés és az üvegházgázok mérhetetlen szennyező ereje aligha kézzelfogható az átlagember számára, ezért nem is érzik sokan elég közel magukhoz a problémát.

Eddig a helyzet mindannyiunkat érint, és csak az utóbbi néhány évben kezdtük el saját bőrünkön is tapasztalni a klímaváltozás aggasztó hatásait.

Egyre melegebbek a telek, eltűnt az ős és a tavasz, lényegébe két drasztikus évszak váltja egymást. Apadnak a nagy édesvizű tavak, és olvad a sarki jég.

Kínai fejlesztők egy olyan rendszert fejlesztettek ki, melynek segítségével mi, átlagemberek is nyomon követhetjük a világ légszennyezettségét: méghozzá élőben!

Ezzel a kezdeményezéssel akár életeket is lehet majd menteni, ugyanis a nagyvárosokra rátelepedő sűrű szmog sok emberéletet követel minden évben.

A különleges, látványos háromdimenziós Föld térképen minden adatot egyben látunk, és még az aktuális légáramlatokat, széljárást is megfigyelhetjük a levegőben található káros anyagok mellett.

Az élő térképet ITT lehet megtekinteni.

A légszennyezettségi térképet a rendszer sok műhold által szolgáltatott adathalmaz gyors ütemű feldolgozásával kapja a szoftver, miközben elemzi a Földön elhelyezett 8000 monitorozó állomás adatait is.

A 3 dimenziós térképet forgatni is lehet, és az egyes területeket kinagyítani, így ha valaki hazánk légszennyezettségéről szeretne élő és pontos képet kapni, az bármikor megteheti.

A programot és a kezdeményezést sokan hasznosnak tartják, és a jövőben szeretnék még tovább fejleszteni.

Az AirsVisual nevű fejlesztés ráadásul még ennél is többet tud. A hozzá kapcsolódó applikációban elérhető 6000 nagyváros 3 napos légszennyezettség előrejelzése. Ez a funkció fog sokak szerint az elkövetkező években sok emberi életet megmenteni azzal, hogy előre jelzi a szmog rátelepedését egyes városokra.

Pekingben, Tokióban, Londonban és New Yorkban komoly probléma ugyanis a városra telepedő óriási szmog, mely a tüdőbe bejutva roncsolja a szöveteket, de a legújabb kutatások szerint képes feljutni az emberi agyba is a sok nanoméretű magnetit részecske.

Azért is valós és érzékelhető a légszennyezettség veszélye, mert egyes kutatások szerint akár ez lehet az Alzheimer kór, és egyéb, az agyat és az idegrendszert érintő betegségek egyik kiváltó oka.

A készítők nem csak az információ szolgáltatást remélik az alkalmazástól, hanem azt is, hogy a közvéleményben elterjedve ez az élő légszennyezettségi kép egyfajta nyomást helyez majd egyes országok kormányaira, hogy csökkentség a szén-dioxid kibocsátást.

tudomány érdekes érdekesség egészség


Megtekintések száma: 11822





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet