Nagy a baj? Még idén eltűnhet a jég az északi sarkról!

2016. június 6., hétfő




Legkésőbb jövőre teljesen eltűnhet a jégtakaró az Északi-sark területéről. Erre 100 ezer év óta nem volt példa - írta meg az Independent. 

Az Északi-sarki területek híres kutatója, Peter Wadhams szerint idén, de legkésőbb jövőre a kritikus szint alá csökkenhet a jégtakaró területe az Északi-sark vidékén.

A US National Snow & Ice Data Centre adataiból az derül ki, hogy június elején a jégtakaró nagysága 11,1 millió négyzetkilométer volt, miközben az elmúlt harminc év átlaga ennél magasabb, 12,7 millió négyzetkilométer.

A területet akkor tekintik jégmentesnek, ha a központi részén is elolvad a jég. Wadhams négy évvel ezelőtt jelentette be azóta is nagy vitákat kiváltó jóslatát és a jelenlegi adatok alapján továbbra is fenntartja, hogy idén szeptemberre egymillió négyzetkilométernél is kisebb lesz az összefüggő jégtakaró területe.

ajegsapkak-elolvadasa-vilagterkep

A kutató szerint az ugyan elképzelhető, hogy nem tűnik el teljesen a jég, de szerinte biztosan kevesebb lesz, mint 3,4 millió négyzetkilométer, ami az eddig mért legalacsonyabb adat. Wadhams szerint, ha idén nem is, jövőre biztosan 1 millió négyzetkilométernél is kisebb lesz a jégtakaró kiterjedése

Vészjósló kilátások

Egyre vészjóslóbbak a kilátások a globális felmelegedés várható hatásaival kapcsolatban. Korábban írtunk róla, hogy milyen következményei lesznek a klímaváltozásnak és a felmelegedésnek az elkövetkező néhány évben, évtizedben.

Egyrészt pusztító szárazságok fognak uralkodni a szárazföldi területek jelentős részén, másrészt globális vízhiánnyal fog majd küzdeni a jövő generációja.

A jövő háborúi a vízért fognak majd folyni, és megmaradt termőterületekért, mert globális élelmiszerválság fogja felütni a fejét néhány év múlva.

new-york-viz-alatt

Egyre terméketlenebb a Föld is, ezt szintén egy nem túl régen készült kutatás mutatta ki.

A Föld egyre kevésbé bírja el az ember által okozott szennyeződést és óriási mennyiségű szemetet. Ha a sarki jég teljesen elolvad, akkor számítanunk kell rá, hogy rengeteg szárazföldi területet fog elönteni a víz.

Az átlaghőmérséklet is folyamatosan nőni fog, és lesznek 50-60 fokos nyarak is, melyek élhetetlenné teszik a földfelszínt.

Egyes területeken ellenben az átlagosnál több, ugyanakkor időben nem egyenletesen eloszló, és olykor pusztító csapadékmennyiség várható.

jeg-olvadas

Az éghajlati övek északabbra, illetve délebbre fognak tolódni (értsd: a sarkok felé), ami azt jelenti, hogy hosszabbak és melegebbek lesznek a nyarak, hőhullámokra kell felkészülni.

Ezek a hőhullámok az idős emberek szervezetét fokozottan megterhelik, ami sorozatos halálozásokhoz vezethet. 2003 nyarán a franciaországi hőhullámban közel 10 000 idős ember halt meg a forróság miatt. Az éghajlati övek sarkok felé tolódásával egyes trópusi, szubtrópusi betegségek, és betegségeket hordozó rovarok fognak ott is megjelenni, ahol addig csak a hírekben hallottak róla.

www.avilagtitkai.com - Minden jog fenntartva.

globális felmelegedés tudomány


Megtekintések száma: 10946





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet