Nagy a baj: sokkal gyorsabban nő a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, súlyos következményei lehetnek

2019. október 12., szombat
250 millió ember lehet hamarosan közvetlen veszélyben. Klímamenekültek áraszthatják el Európát és más kontinenseket is!

A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, fenyegetést jelentve a régió élelmiszer- és vízkészleteire - figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.

"Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike"

- mondta Nasser Kamel, a Mediterrán Unió főtitkára, a több mint 600 kutatót tömörítő Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC) nevű szervezet által készített tanulmány ismertetésekor.

A Földközi-tenger térsége három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika egyes részeit foglalja magába. A régióra enyhe, esős telek és forró, száraz nyarak jellemzőek.

Az iparosodás előtti korszakhoz képest mostanra 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a térségben, ami meghaladja az 1,1 Celsius-fokos globális átlagot. 

A kutatók előrejelzései szerint 2040-re 2,2 Celsius-fok lesz az átlaghőmérséklet emelkedése a térségben,

és a század közepére a régió bizonyos részein akár a 3,8 Celsius-fokot is elérheti.

Emellett rendszeresebbé, illetve intenzívebbé fognak válni az aszályok.

A hőmérséklet-növekedéssel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökkenni fog a következő évtizedekben. 

Egyes területeken, például a Balkánon és Törökországban akár 30 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben a heves esőzések gyakoribbá válhatnak.

Az emelkedő hőmérséklet és a csapadék hiánya hozzájárul a kiszáradáshoz, ami fenyegetést jelent a térség élelmiszer- és vízkészleteire nézve.

A térségben élő "vízszegény" emberek száma a 2013-ban becsült 180 millióról várhatóan eléri és akár meg is haladja a 250 milliót a következő két évtizedben.

A terményekre a gyengülő talajminőség, az aszályok és hőhullámok, míg a tengeri élővilágra a túlhalászat és az egyes fajok eltűnéséhez vezető melegedő tengervíz jelent fenyegetést.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa életmód földünk kílmaváltozás


Megtekintések száma: 111463

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet