Nagyon bizarr dolog magyarázhatja a több évtizede megfejtetlen rejtélyt az űrben

2017. május 16., kedd




Az űrben hallható, forrás nélküli űrzajok – melyeket nem lenne szabad a tudomány mai állása szerint hallani, mégis halljuk őket – egy másik világból szűrődhetnek át?

2009-bena a NASA tudósai A Goddard Űrközpontból felküldtek egy ARCADE névre hallgató speciális szerkezetet, egy hatalmas ballon segítségével az űrbe, hogy a világegyetem legkorábban született csillagjainak sugárzása utén kutasson.

Ez a speciális eszköz összesen 7 nagyon komoly, szuperérzékenységű szenzort kapott, amikor az elektromagnetikus sugárzást tudták úgy mérni, mint a rádióhullámokat.

A cél az volt, hogy a Föld atmoszféráján átjuttatva az űr határán végezzenek mérést vele, hogy kizárják a zavaró interferenciákat. Azonban amikor beállították a műszert, megdöbbentő hangokat és jelet kezdett el sugározni, melyre azóta sem találtak egyértelmű magyarázatot.

Az ARCADE hatalmas mennyiségű rádiózajt azonosított. Ez a zaj hatszor hangosabb volt, mint azt a tudósok számításai alapján sejteni lehetett. Ezt nevezték el végül "space roar"-ként, azaz űrzajként.

Azonban a tudósok hosszú éveken keresztül nem tudtak rájönni, hogy pontosan mi is okozza ezt az űrzajt. Az űrben ugyanis nem terjed a hang, mégis egy átlagnál hatszor erősebb zajt mértek, és a forrását sem tudták behatárolni.

Vannak ugyan olyan objektumok, melyek képesek rádióhullámokat kibocsátani, de nem ilyen erőseket, és nem ilyen intenzitással, ezért nem jöhetett szóba egyetlen ismert természetes objektum sem, mint galaxisok, nebulák, bolygók,,feketelyukak.

Ráadásul nincs meg a forrás. Ez természetes objektum esetében mindig behatárolható volt, hiszen így jöttek rá, hogy melyik galaxis mit sugároz.

Csupán annyit sikerült kinyomozni az elmúlt évek során, hogy a tejútrendszer egy régiója lehet az, ahonnan eredhet a zaj, de még ez sem biztos.

A teóriák száma véges volt. Egyesek arra tippeltek, hogy régi csillagok adják ki ezeket a jeleket, míg mások szerint hatalmas, gázokkal teli galaxisok okozzák. Egy új elmélet azonban megadhatja a választ az egész rejtélyre.

Egy kutatócsoport ugyanis azt állítja, hogy az űrzaj nem más, mint egy másik galaxisból vagy dimenzióból átszűrődő zaj.

Van benne ráció. Egyrészt senki sem talált más magyarázatot, másrészt egyre több közvetett bizonyítékra bukkan a tudomány azt illetően, hogy létezhetnek párhuzamos világok, azaz egy multiverzumban élünk.

Talán ezek a rejtélyes rádióhullámok valamiféle odaát lévő interferencia eredményei, melyek, ha halkan is, de még így is jelentősen átszűrődnek a mi világunkba.

A felfedezés azért lenne jelentős, mert a multiverzumok létének bizonyítéka hihetetlen fordulatot hozna a tudomány a világról alkotott képében, és az emberek felfogásában is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek párhuzamos világok párhuzamos dimenziók multiverzum


Megtekintések száma: 95460





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet