Nano-hologram: új technológia hozhatja el a 3D kivetített képek korát a telefonjainkra!

2017. május 20., szombat




Hamarosan elérhető lesz telefonokon, tévéken és táblagépeken, forradalmasítva a hétköznapjainkat.

Nemsoká elérhetővé válik számunkra az a világ, melyet annak idején a Star Wars, vagy az Avatar filmekben láthattunk. Holografikus kijelzők lehetnek a nap 24 órájában velünk, mindenféle formában, és óriási mértékben szélesítik majd ki a technológiai lehetőségeinket.

A tudósok és technológiai szakemberek a mérnökökkel közösen együttműködve olyan hologramokat tudnak ma már létrehozni, melyek minden szempontból a jövő technológiájának részei lehetnek.

Nemrég jelentették be, hogy sikerült megalkotniuk a világ legvékonyabb, egyben legrészletesebb hologramját.

A hologram 1000-szor vékonyabb az ember hajszálnál, és nincs szükség 3D szemüvegre ahhoz, hogy lássuk, és élvezzük.

Különleges, számítóép által generált interaktív hologramok gyárthatóak majd idővel ezzel a technológiával, mint amilyeneket a Vasember filmekben láthattunk a páncélon belül Tony Start arca elé kivetülve.

A mobiltelefonokra, táblagépekre és tévékre vonatkozóan olyan modern kijelzőket tudunk majd kifejleszteni, melyek képesek a hologramok formájában kivetíteni az információt.

Ezzel pedig kibővülne a virtuális tér, és le lehetne győzni az eddigi technológiai és megjelenítési korlátokat is.

Ráadásul a hologramok manipulációja terén is óriási fejlődés várható.

Egy tudóscsoport ugyanis nemrégiben megtette a következő lépést a technológia magasabb szintre emeléséhez: olyan rendszert hoztak létre, amelynek segítségével kitapintható válnak a levegőbe kivetített térbeli formák.

A Bristoli Egyetem szakértői szerint a technológiai újítás számos területen óriási változásokat hozhat, hiszen általa a remélhetőleg nem túl távoli jövőben érinthető és manipulálható hologramok lehetnek létrehozhatók.

Ennek az egésznek az lesz az alapja, hogy az ultrahang hullámok eltérően szóródnak és nyelődnek el egyes határfelületeken, melyeken keresztül áramlanak, így a hullámok ezen viselkedéséből lehet következtetni nemcsak az általuk alkotott tárgyak alakjára, de sokminden másra is.

A hologramoknak tehát óriási szerepe lesz a nem is túl távoli jövőben, ami lényegesen meg fogja változtatni majd a hétköznapjainkat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 248939





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet