Napvilágra kerültek Einstein utazási naplói: hátborzongató nézeteket vallott, sokan nem gondoltak volna

2018. június 17., vasárnap




Mindenki félreismerte Albert Einsteint, a nagy géniuszt, az emberiség zsenijét?

Most egy nagyon érdekes, sokak szerint méltatlan és meghökkentő dologgal került be a köztudatba.

Albert Einstein 1933-ban, Adolf Hitler és a náci párt felemelkedése után emigrált, a nácik fajgyűlölő, végül a holokauszthoz vezető zsidóellenes politikája elől menekülve. A világhírű tudós a pennsylvaniai Lincoln Egyetemen 1946-ban megtartott híres beszédében a rasszizmust elítélendőnek és a fehérek emberek betegségének nevezte.

A brit Guardian, Independent és a BBC cikkei szerint a most nyilvánosságra hozott írásai alapján mintegy húsz évvel korábban még nem nagyon lehetett teljesen ezen az állásponton a tudós.

Ugyanis a most első alkalommal angol nyelven és teljes egészükben kiadott magánutazási naplói számos rasszista és idegengyűlölő megjegyzést is tartalmaznak.

A Princeton University Press Ze'ev Rosenkranz szerkesztésében adta ki az "Albert Einstein utazónaplói: Távol-Kelet, Palesztina és Spanyolország, 1922-1923" című kiadványt, amelyben a tudós és későbbi emberi jogi aktivista a Spanyolországból a Közel-Keletre és Srí Lankára, majd Ceylonba, Kínába és Japánba tett utazásainak az élményeit jegyezte fel.

A fizikus például azt írta arról, amikor megérkezett az egyiptomi Port-Szaídba, hogy a hajóra tóduló, üvöltözve gesztikuláló egyiptomi kereskedők "pokolfajzatok".

A ceyloni Colombóban eltöltött időt felidézve, az ott élő emberekről azt írta: "nagy mocsokban és óriási bűzben, a földön fekve élnek. Nem csinálnak semmit és igénytelenek."

A tudós szerint a kínaiak "szorgalmas, mocskos, de buta emberek". "A kínai gyerekek szellemtelenek és ostobák".

"A kínai férfiak és nők szinte teljesen egyformák"."Kína pedig csak egy állatcsordaszerű állam, amelyben az emberek inkább automaták, mint emberek"

 Volt még egy elgondolkodtató mondata a naplóban, miszerint "még a gondolata is ijesztő és nagy kár lenne, ha a kínaiak túlszaporodnának más nemzeteket a magas termékenységük miatt".

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség történelem politika einstein


Megtekintések száma: 52227





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet