Néhány éven belül meglehet a Nagy buggy forrása?

2017. január 30., hétfő




A titokzatos, óceán mélyéről jövő hang forrása egyelőre ismeretlen, de a következő években fény derülhet a mibenlétére.

Titokzatos hang, az óceán mélyéről

A rejtélyes hang már keletkezése óta számtalanszor került reflektorfénybe azzal, hogy ismeretlen a forrása, és a tudomány jelen állása szerint sem tudni, hogy pontosan mi okozza.

Rengeteg elmélet született erre vonatkozóan, és eleinte bár geológiai eredetet gyanítottak, mára már egyre biztosabban abban a tudósok és tengerbiológusok, hogy egy hatalmas élőlény által kibocsátott hangról lehet szó.

A hangot még 1997-ben érzékelték az óceánon. A mai napig nem ismétlődött meg, és az eredetével kapcsolatban is csak találgatások léteznek.

A tengerek mélyén ismeretlen dolgok, élőlények, vagy akár mesterséges tárgyak rejtőzhetnek. A sajnálatos tény az, hogy a Holdfelszínéről több információja van jelenleg a tudománynak, mint az óceánok legmélyéről.

Ez utóbbiakról ugyanis alig tudunk valamit, csupán felületes információtöredékeink vannak arról, élhetnek-e odalenn lények, milyen eséllyel létezhetnek ott rejtett, eddig zárt ökoszisztémák.

A világ legnagyobb tengeri élőlénye

A Nagy buggy egyes elemzők szerint egyértelműen magán hordozza a biológiai eredet minden nyomát, az azonban nem tiszta hogy milyen élőlény lehet.

Erre többféle elképzelés létezik. A legvalószínűbb az, hogy egy hatalmas élőlény, méghozzá a hang mélysége és kiterjedése, valamint erőssége alapján a kutatók szerint a hangot kiadó élőlény minden eddiginél nagyobb lehet, még a kék bálnánál is, ami jelenleg az egyik legnagyobb valaha élt lény a bolygónkon.

Jelenleg a legtöbben az óriás tengeri állat elméletét tartják a legvalószínűbbnek, noha abszolút nem akadtak még ennek a nyomára, ha valóban létezik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne valószínű, hiszen a tengerek és óceánok élővilágának csupán néhány százalékát ismerjük.

A Mariana-árokban nemrég az elmúlt években többször érzékeltek bizarr hangokat, melyek biológiai eredetűek voltak, de nem volt pontosan meghatározható, hogy mi adta ki őket.

Sokakban ekkor merült fel, hogy a Mariana-árok mélységeiben élhetnek olyan nagytestű lények, melyeket még nem ismerünk.

A Mariana árok a világ legmélyebb víz borította árka, mely a Csendes Óceánban található, és egész pontosan 10 994 méter mély.

Eleve egy rejtély, hogy hogyan létezhet odalenn egy akkora méretű tengeri élőlény, mely képes ilyen hangokat kiadni, mint amiket 2014 és 2015 között rögzítettek, és kibírja az 1100 atmoszféra nyomást.

Ebből adódik a feltevés, hogy a szóban forgó élőlény talán egyben nem csak eme hangok forrása lehet, hanem a Nagy buggy eredeti forrása is.

Ha tényleg így van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy idővel rá fogunk erre a tengeri lényre találni, legyen bármennyire nagy, és rejtőzzön bármennyire is el az emberi szem elől, ugyanis az elkövetkező években nagy fejlődésen fog keresztülmenni a szonáros leképező technika.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 69199





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet