Nem kap kártérítést az Olaszliszkán megölt tanár családja: magyar igazságszolgáltatás 2019?

2019. január 10., csütörtök




Ez a magyar “igazságszolgáltatás?” Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt meg lehet csinálni! No comment!

Szögi Lajos 2006 októberi brutális meggyilkolása miatt tíz évvel ezelőtt 46 millió forint kártérítést ítélt meg családjának a bíróság.

Az összeg azonban kamatozik, így ma már nagyjából 60 millió forintra rúg.

A nyolc tettes, akik azért verték agyon a tanárt, mert azt hitték, elütötte a rokonukat, mind börtönbe került: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

– A kártérítésre nagy szüksége lett volna a Szögi családnak: Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak.

Ők azóta már meghaltak, egy fillért nem látnak a nekik ítélt pénzből. Lajos legnagyobb lánya egyetemre járt, később a középső is továbbtanult, a legkisebb lány pedig még most középiskolás – fejtegette dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője.

Az ügyben azonban 2018 októberében fordulat történt: egy sátoraljaújhelyi illetőségű önálló bírósági végrehajtó kereste meg a családot, majd elkérte a számlaszámukat.

Minden bizonnyal azért, mert 2018. október 29-én a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja 5 millió forint kártérítést ítélt meg nem jogerősen rossz tartási körülmények miatt a gyilkosság egyik elkövetőjének, H. Dezsőnek.

– Valószínűleg egy fillért sem kap majd ebből az összegből – szögezte le dr. Helmeczy László, a Szögi család jogi képviselője.

Amint a tudomásomra jutott a tekintélyes summa létezése, jeleztem a bírósági végrehajtónak, hogy a Szögi család – mint károsultak – igényt tart rá.

A legnagyobb meglepetésemre viszont a mai napig nem érkezett válasz a végrehajtótól, pedig kerestem levélben és telefonon egyaránt.

Nem csak H. Dezső indított pert az olaszliszkai gyilkosok közül:

Úgy tudjuk, az apja, idősebb H. Dezső és egy másik tettestársuk is kért kártalanítást a rossz börtönkörülmények miatt.

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ahol azt mondták: a fogvatartottak személyiségi jogai miatt nem adhatnak információt az eljárásokról.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Blikk

érdekes durva botrány


Megtekintések száma: 11904





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet