"Nem működik" – fel kell tüntetni a homeopátiás szereken: a gyógyszer lobbi műve?

2016. november 19., szombat




Egy új törvényi szabályozás értelmében a homeopátiás szerekre rá kell írni, hogy lényegében nem működik. A homeopátia tényleg áltudományos alapokon nyugszik, vagy ez is csak a gyógyszer lobbi újabb húzása, hogy ellehetetlenítse az alternatív gyógyászatot?

Az amerikai kormányzat fő fogyasztóvédelmi hatósága, az FTC – angolul csak Federal Trade Commission - úgy döntött, a homeopátiás szerek készítői mostantól csak akkor írhatják rá termékeire, hogy gyógyhatásúak, ha azt tudományosan bizonyítani tudják.

Régóta megy a huza-vona arról, hogy a homeopátia ténylegesen gyógyít, vagy sem. A betege egy része esküszik az eljárás által kiváltott kedvező hatásokra, míg mások nem tapasztaltak semmit, és tudományos bizonyítékokat követelnek.

Sokan ezért gondolják úgy, hogy a homeopátia 100%-ig áltudományos alapokon nyugszik, s valójában csak egy nagy átverés az egész. Azok, akik igénybe vette hasonló kezelést, túlnyomó többségük esküszik arra, hogy eredményeket értek el a kezelésekkel.

Ez a kérdés azért is nagyon fontos, mert itt az is a kérdés egyben, hogy el tudunk-e fogadni a modern orvoslásban egy olyan eljárást, amire nincs tudományos alap.

Sok szakértő úgy véli, hogy az egész csak a gyógyszer lobbi lejárató kampánya, és most végre sikerült kivéreztetik egy újabb szép jövő elé néző alternatív gyógyászati kezelést.

A gyógyszeripar ugyanis azt érezte, hogy az érdekeit sérti, ha egy nála sokkal hatásosabb kezelési forma terjedése indul be, ezért még csírájában szerette volna elfojtani a dolgokat.

Nem ez lenne az első eset, korábban már számtalan alkalommal lehetetlenített el különféle nagy hatékonyságú rákgyógyszerekkel kapcsolatos kutatásokat, orvosokat.

Volt olyan orvos, aki később emiatt öngyilkos lett, mert szakmai körökben megbélyegezték, és kiközösítették, csak azért, mert közel állt egy lehetséges gyógymód megoldásához.

Mások ellenben úgy gondolják, hogy lehet benne valami, elvégre nincs tudományosan megalapozva a homeopátia gyógyító hatása. Ha valamire pedig nincs tudományos bizonyíték, eleve megkérdőjelezhető.

A homeopátia kritikusai kiemelik, hogy kevés színvonalas tanulmány van, amely a gyógymód hatásosságát alátámasztaná, következtetéseik nem határozottak, és a megismételhetőségük – ami a tudományos megalapozottság egyik kulcstényezője – a legjobb esetben is problematikus.

Igen ám, de ma is rengeteg olyan gyógyhatású készítményt árulnak mely a gyógyszeriparhoz köthető, és kedvező hatása a tartós használaton alapuló tapasztalatokból adódik.

Ez szintén nem kifejezetten tudományos bizonyíték, mégis, ezekkel a készítményekkel szemben nincs ilyen erős fellépés, hiszen a gyógyszeripari érdekeltségek körébe tartoznak.

A homeopátia placebohatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai tények nem támasztják alá. – Ezt állítja a hivatalos orvoslás. Valójában azonban rengeteg beteg pozitív tapasztalat támasztja alá a dolgot, kérdés, hogy ez a tudomány szemében mire elég.

A kérdés persze továbbra is nyitott: vajon tényleg hatékony a homeopátia, és csak a gyógyszer lobbi próbálja elnyomni, vagy egy tényleges szemfényvesztés, mellyel pénzt csalnak ki a beteg emberek zsebéből? 

egészség gyógyszer alternatív gyógyászat gyógyszerlobbi


Megtekintések száma: 168180





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet