​„Nem várhatunk tovább, ideje cselekedni” – Biden egy sor klímavédelmi intézkedést rendelt el

2021. január 29., péntek




Az amerikai elnök többek közt a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a tiszta energiaforrások szélesebb körű alkalmazását és a klímaválság okozta faji és gazdasági egyenlőtlenségek mérséklését tűzte ki célul.

Számos végrehajtandó klímavédelmi intézkedést rendelt el Joe Biden szerdán - számolt be róla a Guardian. Az amerikai elnök világossá tette, hogy a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés az egész világ számára, ezért mihamarabb tenni kell azért, hogy megfékezzük.

"Már eddig is túl sokáig vártunk a klímaváltozás kezelésével, nem várhatunk tovább. Látjuk a szemünkkel, érezzük a csontjainkban a hatásait. Itt az ideje cselekedni!"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy egységes nemzetre van szükség a közös erővel való fellépéshez.

Az elnök arra utasította a kormányt, hogy szüneteltesse és vizsgálja felül a szövetségi földterületeken folyó olaj- és gázfúrásokat, szüntesse meg a fosszilis üzemanyagok támogatását, cseréljék le a kormányzati autókat és teherautókat elektromos járművekre. Azt is megígérte, hogy a kormány tenni fog azért, hogy segítse az Amerikában élő fekete és barna közösségeket, akiket rosszabbul érintenek a klímaváltozás hatásai.

John Kerry klímavédelmi megbízott pedig elmondta, hogy

még azelőtt bejelentik az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseiket, mielőtt Biden egy nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót tart április 22-én.

Azt is hangsúlyozta, hogy szükséges lenne minél több olyan munkahelyet létrehozni, ahol megújuló energiaforrásokat alkalmaznak. Biden ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a koronavírus-járvány okozta munkanélküliséget akár környezeti előnyként is felfoghatjuk. 

Szerinte több millió jól fizető munkahelyet lehetne teremteni tisztaenergia-beruházásokkal, a lakásokra vonatkozó energiahatékonysági intézkedésekkel és a korábbi olajkutak megtisztításával. Az elnök szerint most már "bátraknak kell lennünk", ilyen nagy, merész, de megvalósítható lépéseket kell tenni. 

A kormány célja pedig az, hogy a klímaváltozást a belpolitika, a külpolitika és a nemzetbiztonság középpontjába helyezze.

"Meg tudjuk csinálni, meg kell csinálnunk és meg is fogjuk csinálni"

- jelentette ki.

A Guardian kiemeli, hogy a Biden által bejelentett klímavédelmi intézkedéscsomag az egyik legnagyobb erőfeszítés, amit amerikai elnök valaha is tett a klímaválság leküzdése érdekében. 

Környezetvédelmi aktivisták és szakemberek is üdvözölték a lépéseket, pláne azután, hogy Trump ezzel totálisan ellentétes politikát folytatott az elmúlt négy évben.

Bidennek köszönhetően azonban a Fehér Házban először lesz klímaügyi iroda, ahol az elnök klímavédelmi programját koordinálják. 21 kormányügynökség vezetője dolgozik majd azért, hogy csökkentsék az ország károsanyag-kibocsátását és a klímaváltozás okozta faji és gazdasági egyenlőtlenségeket.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2497





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet