​Nem vették észre a Földet majdnem elcsapó aszteroidát

2020. augusztus 19., szerda




Egy autó méretű aszteroida hajszál híján kerülte el a Földet, amivel nem az a gond, hogy becsapódhatott volna, mert ahhoz kicsi volt, hogy nagy kárt okozzon, hanem az, hogy későn vették észre.

Egy autó méretű, nagyjából két méterszer öt és félméteres szikla kevesebb, mint 3000 kilométerre döngetett el a Föld mellett a napokban - adta hírül a Business Insider.

Ez volt az az égitest, amely a legközelebb került a Földhöz, legalábbis az olasz Sormano Astronomical Observatory katalógusa szerint. Mérete miatt nem volt igazán veszélyes a kevéssé fülbemászó nevű, ZTF0DxQ, röviden 2020 QG szikla, ha belépett volna a légköre darabokra hullva, látványos tűzfolyamként égett volna el.

A gond az, hogy a megfigyelőállomások közelsége ellenére nem vették észre.

A nap felől érkezett, és az első megfigyelést a kaliforniai Palomar Observatory hat órával azt követően közölte róla, hogy elszállt a Föld felett. 

Az amerikai űrhivatal, a NASA csak a töredékét ismeri az úgynevezett Föld-közeli égitesteknek, amelyek errefelé repkednek, számos ezek közül egyetlen teleszkóp látószögébe sem kerül be.

Az égitest a déli félteke felett Ausztrália keleti partjaitól sok ezek kilométerrel száguldott el több mint 12 kilométer/másodperces sebességgel. 

Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy nem okozott komoly kárt a felszínen egy jóval nagyobb, 20 méteres aszteroida, amely 2013 februárjában az orosz Cseljabinszk városa felett repült el látványosan lángolva.

Nem is olyan régen egy 130 méteres égitest 72 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, ami ötöde a Föld-Hold távolságnak. Ezt a jövevényt kevesebb mint egy héttel korábban fedezték fel, mint hogy a legközelebb került volna a Földhöz. 

A Washington Post akkor azt írta, hogy a látogató a semmiből érkezett. Ez a szikla már több tízezer ember halálát okozhatta volna, ha egy városba csapódott volna.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3296





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet