Nézd meg, hogyan építenek valódi hidakat - Meg fogsz döbbenni!

2016. november 18., péntek




A hídépítés tudománya nem csak érdekes, de nagyon izgalmas is, és nem csak azért, mert hatalmas, direkt erre a célra kifejlesztett monstrumokkal végzik. Nézd meg a videót, és megérted miről beszélünk!

Hitted volna, hogy művészi szépséggel és rendkívül gyorsan lehet felépíteni egy hidat 580 tonnás monstrumokkal? Pedig éppen ez a helyzet!

Léteznek ugyanis olyan kolosszális méretekkel és súllyal rendelkező munkagépek, melyek létezése nélkül ma lehetetlen lenne hidakat építeni.

Pontosabban régebben, ilyen profi acélszörnyek nélkül is meg lehetett valósítani ezeket, de sokkal több időbe és fáradtságba telt, és nem utolsó sorban nagyon beszélyes mesterség is volt. 

A 2000-res évektől kezdve az építőipar eme szegletébe is betört a gépesítés, és megjelentek a különféle, hídépítésben nagy segítséget nyújtó speciális járművek, gépek.

A legtöbb hidat már előre legyártott elemekből építették meg, és ez az 50-es években is így zajlott, de igazi izzasztó és életveszélyes projekt volt egy-egy ilyen hidat felépíteni.

Alig 15 éve viszont már a legmodernebb technikai és mérnöki vívmányok, közel 4-500 tonnás acélszörnyek segítenek lényegesen leegyszerűsíteni és lerövidíteni a folyamatot.

Eleinte minden hídhoz egyedi, a tervekhez, az építés körülményeihez, és a környezethez passzoló gépet építenek: vagyis a monstrumok csak egyszer használatosak voltak, mint egy eldobható borotva.

Az elmúlt években azonban rájöttek, hogy érdemes ezeket a gépeket újrahasznosíthatóvá, univerzálisabbá tenni, így egyre több szabvány jött létre a különböző hídépítési technikák között is.

Mára már egy híd felépítése negyed, vagy akár tized annyi időt vesz igénybe, mint ötven évvel ezelőtt.

Nézd meg ezen a bámulatos videón, hogyan dolgoznak ezekkel a több száz tonnás gigászi fémlényekkel, és hogyan húznak fel a semmiből egy hidat.

technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 24084





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet