Nincs remény: a magyarországi víz is mikroműanyaggal szennyezett!

2017. szeptember 21., csütörtök




Világszerte láthatatlan mikroműanyag rostok szennyezik a városi csapvizet. Ez lehet a betegségek 90%-ának okozója?

Nemrég óriási botrány kerekedett abból, hogy az Orb kutatócsoport közzétette a legfrissebb tanulmányát a Föld vízminőségéről.

Ebből ugyanis kiderült, hogy a bolygón fellelhető ivóvíz szinte mindenhol erősen szennyezett, méghozzá mikroműanyag rostoktól.

A szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos. Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában voltak jelen műanyag mikrorostok.

Jellemzően főleg a fejlett és fejlődésben lévő országokban mértek rossz arányokat.

Később több nemzetközi szervezet után a Magyar Víziközmű Szövetség közleményben reagált.

"Hazánkban a szolgáltatott ivóvíz eredetét tekintve, 96 %-ban felszín alatti vízbázisokból származik, amelyet a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ahogyan ezekbe a vízbázisokba az esetlegesen a felszíni vizekben fellelhető hormon és gyógyszermadarványok sem jutnak le, úgy a Szövetség álláspontja szerint ezek a mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni, hiszen a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással."

Mindemellett a viszonválasz a kutatócsoport részéről megjött, szerintük a probléma az ásványvizeket is érinti, és a föld alól származó vizekben is épp úgy jelen vannak a mikroműanyag darabok.

Az ivóvíz bizonyos csőrendszereken megy keresztül, már ezekben eleve ott vannak ezek a mérgező részecsekék - állítják a kutatók.

Sajnálatos módon a Szövetségnek is tudomása van arról, hogy a Tiszában már megjelentek a mikroműanyagokkal kapcsolatos szennyeződések.

A nemrég közzétett felfedezés azért jelentős, mert számos dologra adhat magyarázatot, köztük arra, hogy miért van annyi modern népbetegség a fejlett országokban.

Sokan ugyanis egyértelműen látják a kapcsolatot a műanyag szennyezés és egyes betegségek között, mint amilyen a rák, vagy az Alzheimer kór.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség rák betegségek


Megtekintések száma: 59997





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet