Nincs sok hátra? Közelgő napviharok okozhatnak hatalmas pusztítást a Földön az elkövetkező napokban?

2017. április 23., vasárnap




Hatalmas "lyuk" keletkezett a Napon, és óriási napkitörésben csúcsosodott ki a Naptevékenység. Egyes becslések szerint akkora napszél indult meg felénk, mely komoly pusztításra lehet képes.

A közeljövőben, azaz hamarosan akár egy nagyobb erejű pusztítás is végbemehet itt a Földön, ami mindent a feje tetejére állíthat.

Legalábbis a kutatók, és a NASA szakemberei ettől tartanak, miután egy újabb óriási napkitörést néztek végig.

A NASA Solar Dynamics Observatory - melyet a Nap megfigyelése céljából hoztak annak idején létre - érzékelte, hogy egy gigantikus lyuk keletkezett a Nap felszínén még Pénteken.

Ez a lyuk nem más, mint a mágneses mező ideiglenes szakadása, mely röviddel keletkezése után napkitörést okoz, ami hatalmas napszelet küld az űrbe, jelen esetben a Föld felé.

Ezek a hatalmas erejű napszelek gigantikus méretűek, és nagyon nagy sebességűek szoktak lenni, mint amilyen a mostani is.

A napszél szupertöltött részecskéi feltehetőleg Április 23-án vagy Április 24-én érik el a Földünket, és akkora hatással lehetnek ránk, hogy lejuthatnak egészen a felszínre is , a Földkéregbe behatolva.

Az Amerikai Nemzetközi Oceanológiai és Atmoszféra kutató központ előrejelzése szerint egy erős, moderált geomágneses vihari kialakulása sincs kizárva.

Ezek a viharok felelnek többek között az északi fényekért, melyek titokzatos zöld fényekként szoktak megjelenni az égbolton.

Azonban ez a vihar nem csak a sarki fényekre van hatással, hanem gyakorlatilag minden elektronikára, de még az állatok vándorlására is. Ugyanis képe ideiglenesen megzavarni az állatok - főleg a vándorállatok - tájékozódását, így rengeteg élőlény pusztulását is okozhatják.

De a szakemberek attól félnek, hogy az emberiség infrastruktúrája is károsodhat.

Műholdak, rádiók, telekommunikációs eszközök mehetnek tönkre, ha nem gyengül az ideérő napvihar.

Persze ennek ellenére nem minden szakember gondolja úgy, hogy nagy a veszély.

Egyes űridőjárás elemzők, és csillagászok arra hívják fel a figyelmet, hogy a geomágneses viharok és a napszelek alapvetően veszélyesek lehetnek a civilizációnkra nézve - főleg technológiailag - azonban sokkalta nagyobb napkitörésekre van "szükség", hogy jelentősebb pusztítást szenvedjen el a Föld.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány csillagászat űrkutatás globális kataklizma


Megtekintések száma: 58739





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet