Nukleáris üzemanyag szivárog a fukusimai atomerőműből!

2021. július 27., kedd




Ez pusztíthatta ki a Csendes-óceán élővilágát, és ez lehet az utolsó koporsószege a természetnek?

A fukusimai atomerőmű 2011-es balesete az 1986-os csernobili eset óta a legsúlyosabb atomerőmű-baleset volt.

Ma már elég bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy kijelenthessük, az erőműből szivárgó nukleáris üzemanyag felelős azért, hogy a Csendes-óceán több mint fele kihalt. Az élővilág elpusztult, a halak daganatoktól burjánzanak, a tengeri csillagok pedig a vízben olvadnak szét.

Most egy friss robotos expedíció keretében találtak nukleáris anyagmaradványt az egyik hűtőtartály aljára tapadva.

Az apró, mindössze egy vekni kenyérnyi méretű víz alatti robot három napon át vizsgálta a helyszínt, kutatása 2017. július 22-én ért véget. A vállalat szóvivője szerint nagy esély van arra, hogy a tartálynál felfedezett anyag fém és nukleáris üzemanyag keveréke. A robot által készített képeket a TEPCO csapata a közeljövőben tovább elemzi.

A szivárgást eddig is tudták, vagy legalábbis volt egy 90%-os sejtés. Ez mostanra bizonyosodott be 100%-ra, holott egyételmű jelei voltak a vízi élővilágot megfigyelve.

Bár az erőművet le akarják szerelni, ez nagyon nem lesz egyszerű feladat, mivel, ha megbolygatják, még nagyobb katasztrófát idézhetnek elő, mint a 2011-es veszély volt.

A nukleáris üzemanyag maradványainak felfedezése kulcsfontosságú az atomerőmű leszerelésében. Nem lehetetlen, hogy a teljes folyamat csak évtizedek múlva fejeződik be.

Nagy a baj, mert sokak szerint a most megtalált maradvány egyértelmű jele annak, hogy a szivárgást azóta sem akadályozták meg teljesen, mi több, nem is tudtak róla.

Mások szerint a TEPCO nem akart csődbe menni, ezért nem vettek tudomást a szivárgásról, mivel mérhetetlen összegekbe került volna annak megakadályozása. A TEPCO februárban egy másik reaktorhoz, a 2-eshez is küldött egy robotot.

Akkor a szerkezet rekordmagasságú sugárzást mért, később azonban meg kellett szakítani a küldetését, mert a berendezéseit tönkre is tette a magas radioaktivitás.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány környezetszennyezés


Megtekintések száma: 94625





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet