Ókori cserépdarab rejtett egy titkos üzenetet?

2017. június 17., szombat




A Tel-Aviv Egyetem kutató vették észre a több ezer éves cserépdarabon a szokatlan szimbólumokat, melyekről kiderült, hogy valójában egy üzenet.

A cserépdarabok eredetileg nagyon régiek, az első templomok korából valók voltak. Ennek az egyik cserépdarabnak a hátlapját vizsgálták, amikor furcsa dolgokra lettek figyelmesek a Tel-Aviv Egyetem kutatói.

Multispektrális képalkotó technika segítségével azonosítottak egy eddig rejtett feliratot rajta, mely azelőtt az emberi szem számára nem volt látható.

Az osztrakont, azaz feliratos cserépdarabot 1965-ben fedezték fel Tel-Arad erődítményében.

A cseréplap Krisztus előtt 600 körül készülhetett, nem sokkal azelőtt, hogy II. Nabú-kudurri-uszur, más néven Nabukodonozor az Újbabiloni Birodalom élén lerohanta Júdeát.

A rejtélyes cserép külső felirata már sokkal régebb óta ismert volt, és alapvetően jól is tudták értelmezni. Ellenben a hátlapját, ahol egészen eddig ne is gondolták, hogy lehet bármilyen jellegű üzenet.

"Egyszerűen üresnek véltük, és egy véletlen során akadtunk rá" - állították.

Egy multispektrális képalkotó műszerrel végzett vizsgálata során azonosították azokat a szimbólumokat, melyeket jobban szemügyre véve betűkké folytak össze, és egy üzenet rajzolódott ki a tudósok előtt.

A csapat 50 karaktert és 17 szót tudott azonosítani, ezek alapján az újonnan felfedezett felirat egy borrendeléssel kezdődik és az elülső oldalhoz kapcsolódik.

Fotó: Faigenbaum-Golovin et al

Egy borra vonatkozó kérelemmel kezdődik, a szerző cserébe garanciát vállal, hogy a jövőben segítségére lesz a címzettnek. A levél a későbbiekben egyéb kereskedelemmel kapcsolatos ügyekről szól.

A tudósok egészen elképesztőnek és egyedülállónak tarják, és a felfedezés azért is jelentős szerintük, mert a modernkor új eljárásaival olyan dolgok válnak láthatóvá világszerte számos régészeti leleten, amikről talán senki sem gondolta, hogy ott vannak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség történelem


Megtekintések száma: 69298





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet