Olcsóbb lehet a napenergia, mint a szél

2016. december 16., péntek




A napenergiával foglalkozó tudomány fejlődésének köszönhetően a napenergia már most jóval olcsóbb lehet, mint a szélenergia használata. A napenergia lehet a jövő kulcsa?

Átalakuló energia piac

Az energiapiacon hamarosan komoly átrendeződés várható. A napenergia ugyanis hihetetlen mértékben tarol mostanában, és előállítási költségét annyira sikerült a modern technológiai vívmányok segítségével leszorítani, hogy lényegében ma már sok esetben olcsóbb, mint a szélenergia.

De ez vajon milyen következményekkel fog járni a jövőben, és hogyan alapozhatunk erre egy sokkal zöldebb, környezettudatosabb jövőt?

A napenergia támogatás nélkül is elkezdi árban verni a szenet és a földgázt, a fejlődő országokban pedig az új napenergia projektek kevesebbe kerülnek, mint a szélenergia beruházások.

Olcsóbb lesz a napenergia, mint a szélenergia

Nemrég végeztek egy sok – egész pontosan 58 – országra kiterjedő kutatást a szél és napenergiára vonatkozóan, illetve figyelembe véve az egyéb megújuló energiaforrások költségét, és hozamát.

Először mutatta ki a statisztika azt, hogy a szélenergia és a napenergia költségei közel azonosak. Vagyis a napenergia hamarosan olcsóbb lehet, és már most is azonos költségen van, mint a szélenergia.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor most a szélenergiának befellegzett. valószínűleg ez a két technológia, ez a két megújuló energiaforrás lesz a jövő kulcsa, azonban a világ nagyobb mértékben fog támaszkodni a napenergiára, mint a szél erejére.

Napenergián alapuló világ

Közben a szélenergia ára is erőteljesen csökken: a tengeri szélenergia termelésben a minap született új, rekord alacsonynak számító ár egy hollandiai aukción, megawattóránként 54,5 euró. Az európai tengeri szélenergia-termelés költségei persze nem szükségszerűen mérvadók világviszonylatban.

A világ nagyobb része, úgy 60-40 arányban feltehetően a napenergián fog alapulni, de ez a szám 70-30-ra módosulhat a javára az elkövetkező 50 évben.

Egyre több olyan megoldás van a napenergia terén, mely egyértelműen látszik, hogy óriási terheket vesz le az emberi energiafogyasztásról, és infrastruktúráról. Arról nem beszélve, hogy elérhető közelségbe kerül a szabad energia felhasználás.

Sokkal zöldebbé tudjuk így tenni a bolygót, és jelentősen csökkenthetjük a légkörbe jutó üvegházgázok mértékét. Egyesek szerint 30-40 éven belül teljesen megszűnhet minden szén-dioxid kibocsátás ennek következtében.

A kérdés már csak az, hogy nem lesz-e addigra már túl késő…

tudomány technológia technika az emberiség jövője zöldenergia


Megtekintések száma: 78628





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet