Olivér: az ember-majom hibrid, a mai napig nem tudott magyarázatot adni a tudomány

2021. szeptember 22., szerda




Olivér hátborzongató dolgokra volt képes. A csimpánzoktól eltérően 47 kromoszómája volt... És nem ez volt az egyetlen furcsaság.

Létezett egy csimpánz, mely világhírű lett, és ennek ellenére csak nagyon kevesen tudnak arról, hogy pontosan miért, és mitől is volt annyira különleges.

Ő volt az első, és azóta is egyetlen igazi csimpánzember: vagyis félig ember, félig pedig csimpánz.

Olivér ugyanis hátborzongató dolgokra volt képes, melyre még ma sem tud teljes mértékben magyarázatot adni a tudomány.

Olivér sokkal többet járt két lábon, mint négy lábon, ezzel is kiemelkedve a társai közül.

Valamikor a hatvanas években került az USA-ban, egészen fiatalon és cirkuszi majomként "dolgozott", ahol "humanzee" -ként, vagyis ember-csimpánz hibridként reklámozták éppen csimpánztól szokatlan járása miatt.

Erdetileg Frank és Jane Berger fogta be Olivért Kongóban. Már akkor tudni lehetett, hogy nagyon különleges, és minden majomtól eltér, amit eddig láttak.

Emberi arcberendezése volt, és felegyenesedbe járt leggyakrabban.

Később be is robbant a köztudatba, és a tudósok elkezdték őt vizsgálni, kutatni ezen furcsa testi és személyiségi jegyek okát.

A Los Angeles Times arról írt, hogy a különleges csimpánz egy eddig nem ismert alfaj egyede, vagy az ember és majom közötti hiányzó láncszem lehet.

A Berger-család arról számolt be, hogy Olivér érdekes jeleit mutatta az emberi szocializálódásnak is. Vonzalmat kezdett el táplálni a lányok iránt, ezért el is vonultak a közeléből egy idő után.

Egy kutatás kimutatta állítólag, hogy 47 kromoszómája van.

Ez azért fontos, mert míg az embernek 46 ilyen van, addig egy csimpánznak 48, és egy lehetséges hibrid pontosan 47 kromoszómával bírna.

2012. június 2-án alvás közben érte a halál, kedvenc függőágyában egy állatpark menhelyén.

A Chicagói Egyetem kutatói 1996-ban kezdték el Oliver kromoszómáinak vizsgálatát, az eredményeket később az American Journal of Physical Antrhropology közölte. 

Ebben nem mutattak ki eltéréseket, de sokan megesküdnek rá, hogy csak próbálják titkolni azt, ami Olivér valójában is volt...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély bizarr biológia


Megtekintések száma: 137951





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet