Olvadnak a sarkok, máshol pedig soha nem látott fagyok vannak: a globális hűtőszekrény ajtaja kinyílt!

2018. március 20., kedd




Végzetes lehet a fajunk és a Földi élővilág számára. Itt a magyarázat arra, hogy a felmelegedés ellenére miért ilyen brutális a tél világszerte!

A mostani, különleges időjárás újra emlékezetetett minket arra, hogy a globális felmelegedés nem jár mindnehol törvényszerűen rekordmeleggel.

Sőt, ami azt illeti,a telek brutálisan hideggé válhatnak, a nyarak pedig pokoli forrósággá.

Amellett, hogy az idei, 2018-as nyár rekord meleg lehet, tudnunk kell, hogy számtalan hideg rekord is megdőlt a Földön, köztük hazánkban is.

Miközben nálunk és máshol a kontinensen március elején, a meteorológiai tavasz elején kivételesen hideg van, fent északon a meleg dönt rekordokat.

A folyamat némileg ellentmondásos, de csak a felszínt kapargatva. Ha a folyamatok mögé nézünk, rájövünk, hogy egy borzalmas végkifejlete lesz az egésznek.

Az Északi-sarkon nulla fok fölött van a hőmérséklet. 

A sarkon ugyan nincs meteorológiai mérőállomás, a műholdképek adataiból lehet következtetni a hőmérsékletre, és az alapján aktuálisan +2 fok van a Föld legészakibb pontján. A sokéves átlag ennél úgy 30 fokkal kevesebb.

A Jeges-tengeren soha nem volt még olyan kicsi a jég nagysága januárban, mint idén, és van, ahol már a tél vége előtt elkezdett olvadni.

De mi a magyraázat arra, amit mindenki krédez és tudni szeretne?

Nos, a kutatások kimutatták, hogy a klímaváltozás meggyengíti a polar vortexet. Ez az északi-sarki állandó ciklon, mely gyakorlatilag azért felel, hogy ott tartsa a hideg levegőt a sarkoknál.

Na ez az elmúlt években szinte teljesen összeomlott, vagy legalábbis összeomlóban van...

Idén kifejezetten gyenge. Ennek vitatják az okát, de az, hogy most Szibériában alig van hó, a jég kiterjedése pedig soha nem volt ilyen kicsi, a ciklont gyengíti.

Ezért van az, hogy as arkok melegednek, míg máshol soha nem látott hidegek tombolnak...

nagyon sokaknak az a meglátása a szakmában, ésa tudósok körében, hogyha nem teszünk valamit hamarosan, akkor a globális felmelgedésnek ténylegesne visszafordíthatatlan hatásai lesznek.

Ezzel pedig beindul az apokalipszis dominószerű láncolata...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 95482





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet