Olyan bizarr élőlényt találtak egy horvát barlang mélyén, ami nem is létezhetne

2016. június 2., csütörtök




Különleges, eddig nem látott vagy ismert élőlényt fedeztek fel egy barlangban. A rovar teljes sötétségben tengeti az életét, így kénytelen vakon repülni.

A barlangászokat alaposan megdöbbentette, amit 1000 méter mélyen találtak a Lukina Jama-Trojama barlangrendszerben.

A Mail Online és több nagyobb sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy egy nagyon ritka élőlényt találtak, mely legjobban a Troglocladius hajdi nevű fajhoz hasonlít, azonban olyan eltérésekkel rendelkezik, mely felvetheti egy új faj gyanúját is.

Tipikus barlangi lény, ugyanis szemei visszafejlődtek, így egyéb érzékszerveire támaszkodik, színe egyáltalán nincs, vagyis

hófehérben tündököl, és az egyik legnagyobb különlegessége az, hogy szárnyakkal rendelkezik.

troglocadius-hajdiA barlangi élőlényeknek több csoportja létezik ma bolygónkon. Az egyik csoportját a barlangidegeneknek nevezzük, ilyen élőlény az ember is. vagyis a barlangidegen lények csak betévednek a barlangba, de később megpróbálnak onnan kijutni, illetve ösztönösön keresik a fényt.

A barlangkedvelők életükben többször is felkeresik a barlangokat, közéjük tartoznak például a denevérek.  A barlanglakók többségében az alacsonyabb rendű állatok közül kerülnek ki, és a most felfedezett rovarfaj is ebbe a csoportba tartozik.

Ez az aprócska rovar azonban rejtélyes kakukktojás az egyenletben, ugyanis a barlanglakó fajok közül nem ismertek más repülésre képes fajok rajta kívül.

A faj nem illeszthető be jelenleg egyetlen meglévő rendszertani csoportba sem, annyira különleges és példa nélküli.

barlanglako-rovarok

Egyes biológusok még azt sem tartják kizárhatónak, hogy egy egyedi, elszigetelt mutációról lehet szó, vagy egy a barlangokban kialakult párhuzamos evolúció egyik „holt ágáról”.

Ami még ennél is rejtélyesebbé teszi a most felfedezett rovart, az az, hogy a kutatók úgy gondolják, egyivaros szaporodással szaporodik, vagyis a nőstény ivarsejtjeiből képesek létrejönni új egyedek anélkül, hogy hímivarsejtekre szükség lenne.

A kutatók szerint az újonnan felfedezett rovar nem illeszthető be egyetlen korábbi rendszertani csoportba sem, és úgy gondolják, egyivaros szaporodás jellemző rá, vagyis a nőstény ivarsejtjeiből hímivarsejtek hozzájárulása nélkül jönnek létre új egyedek.

vak-barlangi-rovar

Több rovart is begyűjtöttek különféle rovarcsapdákkal, ezek jórészét sikerült így élve elfogni. A kutatók szemtanúi voltak annak, hogy ezek az élőlények képesek ténylegesen a levegőbe emelkedni, méghozzá teljesen vakon, és a légáramlatok között manőverezni.

Azonban nem repül valami gyorsan, sőt az esetek nagy többségében inkább lebeg a barlang sötétjében. Hosszú elülső ízelt lábait előre nyújtja, így ezek érzékelőkként szolgálhatnak, míg nagy szárnyaival egyensúlyoz repülés közben. Még nem tisztázott, hogy hogyan képes minderre anélkül, hogy a barlang falaiba csapódna, és hogyan ejti el táplálékát.


Megtekintések száma: 7692





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet