Olyan csillagra bukkantak, mely nem is létezhetne

2017. március 17., péntek




Csillagászok szerint a most talált csillagnak elméletileg nem szabadna léteznie.

A csillagászok csoportját alaposan megkavarta a mostani felfedezés, ugyanis egy olyan rendkívüli objektumra bukkantak, mely rengeteg mindent megváltoztathat, főleg az eddigi csillagokkal kapcsolatos ismereteinket.

A jelek szerint ugyanis a most megtalált csillag eszméletlen sebességgel mozog: a fény sebességével.

A fénysebesség elérése csak agyon kevés objektumnak és anomáliának sikerül. Gyakorlatilag csak a fényt magát ismerjük jelenleg, mely képes a fénysebességre, mivel hogy róla nevezték el.

A dolog azért érdekes, mert soha nem gondolták, hogy egy csillag is képes erre a sebességre. Ez rendesen ellent is mond a fizikánknak, és a fizikai ismereteinknek. Ugyanakkor mégsem borítja fel az összes fizikai törvényt.

A csillag ugyanis azért viselkedik ennyire különösen, mert csupán a Föld-Hold távolság kétszeresére van egy nagyméretű feketelyuktól.

Vagyis a feketelyuk éppen megpróbálja bekebelezni és egyre gyorsabb sebességgel mozog a körülötte lévő egyre rövidebb pályán.

Még leírva is nagyon hihetetlen a csillag jelenlegi sebessége. A mérések szerint ugyanis 6,3 millió kilométer per órás sebességgel repeszt, és kezd megszűnni az eredeti csillagformája.

Ezen a sebességen az anyag szerkezete szétesik, és a csillag megszűnik csillagként funkcionálni, és lassan szétmállik, majd a feketelyuk önmagába nyeli el, saját fényével együtt.

A csillagot magát egyébként még 1989-ben fedezték fel, és a 47 Tuc X9 fantázianevet adták neki. Már akkor is iszonyatosan nagy sebességet mértek nála, ám eleinte azt gondolták, hogy a technika, amivel megfigyelik okozza a mérési hibát, és a valós sebessége ennél jóval kisebb lehet.

Azonban az utóbbi években mindig ugyanazt az eredményt mérték, ekkor gondolták azt, hogy nem mérési hiba eredménye a dolog, hanem arról van szó, hogy egy feketelyuk kezdte el bekebelezni.

Mivel a feketelyuk maga körül pörgeti az égitesteken, egy egyre szűkebb spirálban, így a csillag egyre inkább felgyorsult körülötte.

A csillagászok elmondása szerint még több millió év kell ahhoz, hogy a csillag sorsa beteljesüljön, és elnyelje a feketelyuk sötétje. Mivel azonban mi a múltat látjuk, mivel a fénynek rengeteg idő kell, mire ideér, ezért könnyen lehet, hogy már a valóságban régen elpusztult a csillag, és mire ideér a végzetének a fénye, akkor fogjuk mi is látni, ahogy elnyelődik a semmiben.

tudomány fizika csillagászat űrkutatás kvantumfizika


Megtekintések száma: 35187





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet