Olyan dolgok mérgezhetik a világtengereket, amikre senki sem gondolt volna

2016. november 21., hétfő




Egy új összesítés szerint a világtengerek, óceánok olyan anyagokkal is szennyeződnek az utóbbi években, amiket eddig nem is vettek számításba, mégis óriási problémákat okozhatnak.

A környezete szennyezés világszerte nagyon komoly problémákat okoz. Ez nem csak azért van, mert a világtengerek és az óceánok kezdenek elsavasodni. Emellett az élőviláguk is szép lassan megfeleződött, majd megharmadolódott az elmúlt években.

Hatalmas a veszély

Nem elég, hogy a Csendes óceán gyakorlatilag teljesen kihalt, és alig él már benne élőlény, mindennek tetejében a Fukushimai katasztrófa utóhatásaként rákos megbetegedések indultak meg és kezdtek el terjedni a vízi élőlényekben.

Még akár ez sem lenne akkora probléma, legalábbis nekünk, gyarló embereknek, azonban az élelmiszeripar újabban elcsomagolja, majd emberi fogyasztásra küldi azokat a beteg halakat, melyek húsában daganatok burjánzanak.

A helyzet tényleg drasztikus, és az óceánok ökoszisztémája hamarosan véglegesen összeomolhat, ami pedig a tápláléklánc felborulását eredményezheti.

Még az emberiségre is hatással lehet ez a globális változás, és mélyen érintheti gazdaságunkat is, és az élelmiszer ellátmányokat is. Itt ugyanis minden mindennel összefügg.

Eddig nem ismert tényezők mérgezhetik az óceánokat

A kutatók most nemrég olyan dolgokat fedeztek fel egy összesítés során, melyek előrevetítenek olyan szennyeződéseket is, melyek olyan dolgokból származnak, melyekre korábban nem is gondoltak.

Csaknem 1 millió tonnányi világháborúk során ledobott vegyi anyag mérgezheti a világóceánokat egy összesítés szerint.

Tudósok becslése szerint kb. 1 millió tonnányi, az első és a második világháború alatt és után kidobott vegyi fegyver hever az óceán mélyén, és ez komoly fenyegetés lehet a vízi élővilágra,

A legtöbb szakértő szerint ráadásul nem csak az élővilágra, hanem szinten mindenkire, ugyanis a vegyszereket fémhordókban dobták ki, és amin azokat megeszi a rozsda, kiszabadulhatnak a veszélyes gázok.

A tudósok már három éve sejtik hogy ezek a szennyezőanyagok is igen nagy szerepet vállalnak a tengerek savassá válásának folyamatában, pláne, hogy a folyamat öngerjesztő. Vagyis minél savasabb lesz az óceán, annál jobban roncsolódnak a fémtartályok, hordók, amikben még több savasságot okozó anyag található.

A második világháború végén egy csomó fegyvert ellenőrizetlenül, titokban, dokumentumok nélkül, meg nem nevezett helyeken lomtalanítottak.

A szovjetek itt váltak meg 15 ezer tonna vegyi fegyvertől, pedig a víz maximum 459 méter mély. Az amerikaiak óvatosabbak voltak, minimum 1800 méter mélyre dobták a gázt. A londoni egyezmény értelmében 1972 óta tilos a vizeinket így szennyezni.

A jelek szerint már az előszobában van a baj: az egyesült államokbeli Delaware-ben az elmúlt években már jelentették, hogy mustárgázt sodort a partra az óceán.

1997-ben pedig lengyel tűzoltók húztak ki a tengerből egy jéggé fagyott mustárgáztömböt. Égési sérülésekkel, hólyagokkal kerültek kórházba.

tudomány környezetszennyezés


Megtekintések száma: 44193





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet