Olyan dologra bukkantak, ami rengeteget mesélhet a Földünk születéséről, de még a Marsi életről is

2017. március 2., csütörtök




Különleges fosszíliák maradványait találták meg egy kanadai sziklaalakzatba rejtve. Közvetett módon ez a Marsi életet is bizonyíthatja. Hogy miért, és hogyan? Olvasd el a cikket!

Hihetetlenül régi leletekre bukkantak, melyek a legrégebbiek lehetnek a Föld történetében. Egy olyan sziklazárványban bukkantak ugyanis rá a különleges fosszíliákra, melyek 4,2 milliárd évesek.

Ez pedig a Föld keletkezésével majdnem egyenlő, ráadásul kiderült, hogy ezen leletek alapján az élő organizmusok már több száz évvel ezelőtt megjelentek bolygónk felszínén, mint azt eddig gondoltuk.

A kanadai zárványban megtalált felfedezés óriási jelentőségű, és még a Marsi élethez is kapcsolódik.

A Földön talált organizmusokhoz hasonló élő szervezetek kialakulhattak a Marson is. A baktérium ugyanis a bolygónk nagy részét akkor borító óceánok mélyén olyan helyeken élhetett, ahol forró, akár 60 fokos is lehetett a víz.

Márpedig négymilliárd évvel ezelőtt a vörös bolygó felszínét is óceánok borították, légköre gazdag lehetett szén-dioxidban, és gyakran csapódtak meteoritok a felszínére.

Ez alapján nem kizárt, hogy csakúgy, mint bolygónkra, a Marsra is a meteoreső vitte az élet első építőkockáit.

Több neves egyetem kutatói szerint a Marsi élethez nagyon is köze van ennek a leletegyüttesnek, ugyanis azt már korábbi vizsgálatokból tudják, hogy a Föld és a Mars hasonló fejlődési fázisokon mentek keresztül, pont ebben az időszakban.

Ez alapján a tudósok szerint könnyen meg lehet arra az esély, hogy a vörös bolygón is lehetett élet.

Főleg azért, mert korábban elemzett, a Marsról származó kőzetanyagokban szintén találtak olyan fosszíliákat melyek mikrobiológiai aktivitásra utaltak.

Vagyis több milliárd évvel ezelőtt mindkét bolygón megvolt ez a szintű élet, csak aztán a Marsi élettel történt valami. Hozzátesszük persze, hogy mások szerint még most is van a Marson élet, csak elrejtve, a felszín alatt.

A mostani felfedezés előtt úgy vélték, hogy az Ausztráliában talált kövület volt az eddig talált legrégebbi fosszília, amely 3,48 milliárd éves lehetett.

Ha a Marson közvetlenül találnánk fosszíliáklat, mindezt az összefüggést azonnal bizonyítani lehetne.

Erre azonban a Marsra küldött eszközök egyike sem képes, ezért az első emberes misszióig kellene várnunk, hogy emberi segítséggel ki tudjunk nyerni egy mélyebb rétegben elhelyezkedő kőzetet a Mars felszínérből, ami talán élőlények nyomáról fog árulkodni az ősi fosszíliák képében.

Ha így lesz, akkor egyértelmű lesz arra a bizonyíték, hogy a Föld és a Mars nagyjából egy azon ciklusban fejlődött, és hasonlóképpen alakult ki rajtuk az élet, ugyanazon időszakaszban.

tudomány mars marskutatás élet a marson marsi élet földünk


Megtekintések száma: 56102





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet