Olyan dologra bukkantak egy építkezésen Kínában, amire senki sem számított

2017. április 25., kedd




A tudósok szerint az egyik legértékesebb lelet, amit mostanában találtak.

Váratlan felfedezést tettek nemrégiben Kínában, aholis egy építkezés lezárt területén több, nagy tojás alakú valami fordult ki a földből, miközben a munkások dolgoztak.

Eleinte nem tudták, hogy mik lehetnek, de a biztonság kedvéért szakembereket, régészeket hívtak a helyszínre.

A kiérkező tudósok aztán döbbenten fedezték fel, hogy a földből előkerült megkövesedett tárgyak valójában nem mások, mint 70 millió éves dinoszaurusz tojások.

Méghozzá olyan tojások, melyek teljesen épek maradtak több millió éves pihenésük során.

Öt, homokkőben konzerválódott héj maradványait azonosították a Kuangtun tartományban található Fosannál. A 8 méter mélyről előkerült leletek a szakértők szerint a késő krétából származnak.

Csiu Licseng, Kuangtun Régészeti Intézetének kutatója szerint az öt tojásból három ugyan megsemmisült, de alakjuk még mindig kivehető. A szakértő hozzátette, a másik két tojás lenyomata maradt meg. A kerekded, 13-14 centiméter átmérőjű tojások növényevő dinoszauruszokhoz tartoztak.

A kutatók szerint a héjak különböző mértékben sérültek meg, igaz, a tojások felszínét díszítő erezet még máig látható.

Egyedülálló a maga nemében, hogy ennyire épen maradtak meg, és a terület állítólag hemzseghet a további hasonló tojásoktól.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen fajhoz tartoznak a tojások, de a további vizsgálatok alapján hamarosan ez is kiderülhet.

Sokan már most egy Jurassic Parkot vizionálnak, ugyanis egyes nyitottabb tudósok szerint akár viszonylag épen maradt embriók is lehetnek a tojásokban, igaz erre a saját bevallásuk szerint is nagyon-nagyon kicsi az esély.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány dinoszauruszok őshüllők őrlények


Megtekintések száma: 43031





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet