Olyan nanotechnológián alapuló eszközt fejlesztettek ki, mely energiát nyer az ember mozgásából

2016. december 12., hétfő




Olyan vékony, mint egy film, és az emberi mozgást képes átalakítani használható energiává. Ez lehet a zöld energia forradalmian új vívmánya?

Nanotechnológiai fejlesztés

Megszületett egy olyan új, nanotechnológián alapuló eljárást használó kütyü, mely képes jóformán a semmiből előállítani az energiát, és mindehhez semmire nincs szüksége, csak ránk.

Pontosabban arra, hogy a testünkre tapadjon, miközben mi végezzük a napi teendőinket. A kis szerkezet ugyanis képes az emberi mozgási energiát tényleges energiává, árammá alakítani, amivel más eszközöket fel lehet tölteni, vagy használni.

„Elképesztően zseniális a koncepció, ez lehet a jövő hordozható energiatárolója.„ – nyilatkozta egy szakembere a fejlesztés kapcsán.

Belőlünk nyeri az energiát

A csak FENG-ként emlegetett új technológia az emberi mozgással operál, hogy azt használható energiaként felhasználja, vagy akár tárolja. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy sportoláskor vagy mozgáskor időnként nagyon nagymértékben feltöltődik a teste, és egyes –főleg fém – tárgyakhoz érve egy kis csípést éreznek, mintha áram rázta volna őket meg.

Ilyenkor a testünk feltöltődik, ezt az elektromos potenciált használja ki a vékony, egy film vastagságával vetekedő aprócska szerkezet.

Egyelőre még van híja a technológiának, de már most is elképesztő eredményekre képes. Egy piros lámpát képes „életben tartani” egyetlen, pálmalevél nagyságú darabka belőle, és ez még csak a kezdet.

A bemutatott prototípus óta folyamatosan dolgoznak rajta, hogy még ennél is hatékonyabb legyen, és elérjen arra a szinte, hogy a hétköznapi életben is gyakorlati hasznát élvezzük.

Rengeteg helyen hozhat áttörést

Kétség sem férhet hozzá, hogy rengeteg helyen lenne képes áttörést hozni. Csak hogy egy olyan példát említsünk, ami a mindennapjainkra is hatással lenne: többé nem kell majd mobiletelefon töltőkkel bajlódnunk.

Napi feladataink során a mozgásunkkal fogjuk tudni tölteni az okostelefonunkat, vagy más készülékeket. Gyakorlatilag korlátlan, kifogyhatatlan energiaforrássá válhatunk.

Egyes mérnökök már ennél is nagyobb szinteken gondolkodnak, és egy olyan rendszer kifejlesztését sem tartják lehetetlennek a jövőben, amely ipari szinteken lenne képes előállítani az energiát ezzel a módszerrel, így mindenki számára elérhető lenne az ingyen áram.

A jelenlegi módszer ugyanis csak egyes eszközök feltöltésére, energiával való ellátására jó, de egy komplett háztartás fenntartását nem lehetne megoldani azzal, hogy egész nap a házban szobabiciklizik az ember.

A jövőben a szakemberek ezen fognak dolgozni, mi pedig csak remélni merjük, hogy hamarosan a kapacitás és méretbeli problémák kapcsán is áttörést fognak elérni.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 78253





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet