Öntudattal rendlekezhet a nemrég létrehozott miniagy: test nélküli életeket gyártanak

2023. május 28., vasárnap




A jelen egyik példájaként laboratóriumban növesztett emberi „mini agyakkal” foglalkozó idegtudós szakemberek attól tartanak, hogy ezek az agyszövetek akár a vég nélküli rettenet jeges rémületébe fagyva szenvedhetnek, tudatos létezésben de test nélkül.

A Green Neuroscience Laboratory (GNL) kutatói adták ki ezt a figyelmeztetést az USA Idegtudományi Társaságának (Society for Neuroscience) nemzeti találkozóján. Bár soha nem bizonyították, hogy egy "mini agy" tudatossá vagy érzővé vált volna, a kutatók úgy vélik, hogy a kockázat túlságosan nagy ahhoz, hogy tovább lehessen használni őket.

A "mini agy" lehetőséget ad a tudósoknak, hogy az idegrendszer fejlődését és állapotát ember-jellegűbb szervezeteken tanulmányozhassák mint az állatkísérletek során.

Miközben meg sem közelítik az emberi agy komplexitását, a tudósok képessé váltak egyre bonyolultabb "mini agyakat" készíteni ehhez a munkához. Ezeket ráadásul néha állatokba ültetik át.

„Az organoidokban már megfigyeltünk olyan jelenségeket, melyek emlékeztetnek a fejlődő állatok biológiai aktivitására” 

- mondta el Elan Ohayon, a Green Neuroscience Laboratory igazgatója a The Guardian-nek. 

Az organoid olyan mesterségesen előállított sejtekből és szövetekből álló egész, mely emlékeztet egy élő szervre.

Ezek a szöveti foltok őssejtekből készülnek, és bár csak borsó méretűek, egyeseknél spontán agyhullámok fejlődtek ki, hasonlóan a koraszülötteknél tapasztaltakhoz.

"Ha akár a legkisebb esély is megvan rá, hogy egy organoidnak érzései lehetnek, akkor átléptünk egy határt amit nem lett volna szabad" 

- mondta Ohayon.

"Nem akarjuk, hogy az emberek olyan kutatásokat végezzenek, ahol valami vagy valaki szenvedhet."

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 58071





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet