​Orbán: „Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért”

2021. május 6., csütörtök




Orbán fontos beszéde mindannyiunk számára útmutató lehet. Beszélt Európa jövőjéről is!

Az „illiberális országépítésről” feltett kérdésre válaszolva azt mondta, ma nem létezik liberális demokrácia, csak „liberális nem-demokrácia”, mivel van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia. 

Szerinte a liberálisok véleményhegemóniára törekednek, és erre szolgál a politikai korrektség, aminek segítségével megbélyegzik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat, és igyekeznek ellehetetleníteni őket. „Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén” – magyarázta.

Beszélt Orbán a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) történt távozásáról, illetve ezzel összefüggésben arról, hogy mit akarnak elérni a jövőben az európai politikában. „Meg akarjuk változtatni Brüsszelt” – szögezte le. Úgy látja, Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira, amit a migráció kérdésének kezelése is bizonyított, de nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem. „Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az MTI szemléjéből kimaradt a kérdés, amelyben azt vetették fel az interjút készítő szlovák újságírók, hogy az összeurópai befolyáshoz az olasz Ligán kívül további szövetségesekre van szüksége Orbánnak. A miniszterelnök erre úgy felelt, hogy az együttműködésbe nemcsak a Fidesz hozza be a saját szövetségeseit, hanem a lengyel PiS és Salvini is. Amikor rákérdeztek, hogy számol-e olyan politikusokkal mint a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen, akivel szemben korábban elutasító volt, úgy válaszolt:

Ez a lehetőség a levegőben van.”

A migráció témájában a magyar és a német álláspont között fennálló különbségekről beszélve azt mondta Orbán: a németek hisznek abban, hogy amennyiben az a bennszülött német társadalom, amely kezdi elhagyni a keresztény értékeket, amikor együtt fog élni a muszlim migránsok millióival, össze fog keveredni, és egy új társadalmat hoz létre. Ő nem hisz ebben, mivel így párhuzamos társadalmak jönnek létre, amelyek egymás mellett fognak élni, és ebből nagy problémák jöhetnek létre. „Én ezt nem kívánom a saját hazámnak” – jelentette ki.


Megtekintések száma: 3891





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet