Orbán: Jövő héten kiderül, beolthatók-e itthon a 16-18 évesek

2021. április 2., péntek




Fontos, tudjatok róla! Lehet hogy ez lesz!

Több mint 260 koronavírusos beteg hunyt el, és 9 ezer fölött van a fertőzöttek száma is - mondta be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. 3-3,5 millió beoltottnál jöhet a nagyobb szabadság, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára elindul a kulturális élet és nyitnak a szállodák - lebegtette be. A pontos részletekről később beszél.

Igazuk van az óvatosságra intő szakértőknek, különösen húsvét előtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. "Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet a húsvétból. Mindenki hordja a maszkot, tartsa a távolságot, az oltottak szabadabban mozoghatnak, a többiek legyenek tekintettel magukra és másokra."

Orbán most is az operatív törzs üléséről érkezett, tehát nagyságrendileg bemondta az elhunytak és fertőzöttek számát, hangsúlyozva, hogy most már ezt párba kell állítani a beoltottak számával.

Azt mondta, több mint 260 ember halt meg és az új fertőzöttek száma is 9 ezer fölött van (az egészen pontos számot nem közölte, ahogy most nem tért ki a kórházban lévőkre sem), de a beolotttak száma több mint 2.156.680 volt péntek reggel 6-kor, 863 ezer ember pedig már a második vakcinát is megkapta.

Az érkező vakcinák és az oltási sebesség alapján lehet tervezni a jövőt, és a betegek, elhunytak és beolottak közti arány "szépen javulni fog" a következő időszakban, 2-3 hét, míg átbillenünk.

Lassan elérjük azt a pontot, mikor a vírust megölő vakcinák és oltások látványosan és érezhetően kifejtik a hatásukat a halottak és fertőzöttek számának tekintetében is.

Azt a jelentést kaptam, hogy április 4-ével végződő héten, tehát húsvét után 1-2 nappal 2,356 millió ember lesz beoltva, rá egy hétre, az április 13-ával záruló oltási héten meg fogjuk haladni a 3 milliót, ami egy új állomás, újabb egy hét múlva pedig már 3,5 millió ember lehet beoltva.

Az oltások felgyorsulnak, nyugatról is egyre több vakcina érkezik majd. Megjegyezte, hogy a keleti vakcinák rendben érkeznek, a nyugatival van elakadás, de most már kiszámíthatóbb lehet a folyamat.

Megismételte, az ígért szállítmányok alapján április 13-a - plusz mínusz egy két nap - lehet az az időpont, mikor "elhaladjuk" a 3 millió oltással rendelkező számát, és ez egy újabb lépésre tesz lehetőséget, hogy közelítsünk a korábbi életünkhöz.

De mit tudunk most? - teszi fel a költői kérdést Orbán, és ismét számsorolásba kezd:

Húsvét után 1-2 nappal meglesz a 2,5 millió első oltással rendelkező ember (pár perccel korábban kicsit máshogy fogalmazott - a szerk), akkor az üzletek és szolgáltatások nyitva tartásának rendje megváltozik, az erről szóló rendeletet már közzétette a kormány. Több mint 2 hete volt a vállalkozóknak, boltosoknak, szolgáltatószektorban dolgozóknak, hogy fölkészüljenek arra, hogy óvatosan, biztonsági szabályok mellett, de újra ki tudják nyitni az üzleteiket, és akkor áttérünk a négyzetméter alapú korlátozásra, tehát hogy 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Innen továbblépve április 19-én nyitnak az általános és középiskolák és az óvodák - erősítette meg Orbán. Ha elérjük a 3 - 3,5 milliót, jön a következő lépés, aminek részleteiről jövő péntekre ígért tájékoztatást.

Nagy Katalin felvetette, hogy az ellenzők szerint tartani kellene a zárást még, mire Orbán megismételte azt, amit szerdán az M1-en mondott: zárással nem lehet megállítani a vírust. Az első és talán a második hullám vírusát is meg lehetett állítani szigorú korlátozásokkal és elszigeteléssel, az új típusú vírus, a brit mutáns másmilyen.

Ezt csak lassítani lehet a korlátozásokkal, megállítani nem, be fog kopogtatni a házunk ajtaján.

Egy módon lehet megállítani, megölni: vakcinával. Orbán azt mondta, az itthon is szigorítást követelők nem veszik figyelembe, hogy itthon több vakcina van. A németek, osztrákok, franciák "jól is teszik, hogy szigorítanak", egy fázissal mögöttünk vannak, mert nincs orosz és kínai vakcinájuk. Orbán szerint nem lehet politikai kérdést csinálni a vakcinából, ő nem is így állt hozzá.

Hottentottának is hívhatják éntőlem a vakcinát, ha a magyar hatóságok azt mondják, hogy az biztonságos és hatékony, akkor be fogjuk adni.

Szerinte felsőbbrendűségből fakadhat, hogy Nyugat-Európa nem akart keleti vakcinát, de másfele megy a világ, a válság végére szerinte a világ 70 százalékát a keletről érkezett vakcinákkal oltják majd be. Nem kell feladni a nyugati identitást, de alkalmazkodni kell a helyzethez, a kormány vakcina-vásárlása megfelel az új korszaknak, amiben a következő éveinket éljük.

Orbán beszélt arról is, az oltásellenesség bűn, akik a baloldara hallgatnak, meg is hallhatnak. Megérti, ha valaki nem akar oltást, de ne győzzön meg másokat is erről.

Felmerült a kérdés, hogy előfordulhat-e olyan helyzet, mikor több vakcina lesz itthon, mint ahányan be akarják magukat oltatni. Ez a kérdés Orbánt is foglalkoztatja, elméletben valóban előállhat egy ilyen pont. Azzal kezdte, hogy 3,7 millió ember regisztrált eddig, köztük arányaiban többen vannak a 65 év felettiek.

A bejelentekezett idősek 81 százalékát beoltották már, a további 250 ezer ember a következő napokban kaphatja meg a vakcinát. Még mindig van jónéhány olyan idős ember, aki még nem regisztrált, őket próbálja Orbán is meggyőzni, de indulhat egy kampány is számukra.

Orbán bejelentette, egy hetet adott az operatív törzsnek, hogy adjon választ, lehet-e a 16-18 év közötti fiatalokat oltani vagy nem. Nyugaton már azt mondják, hogy lehet, például a Pfizerrel. A tudományos viták összegzése után dönthetnek a kérdésről.

Beszélt arról is, hogy ha van már 3-3,5 millió beoltott, és sikerül megfékezni a halálozások számát, és a fertőzötteké is elkezd csökkenni, onnantól kezdve lehet adni könnyítéseket azoknak, akiknek van védettségi igazolványa. Számukra ki lehet nyitni a szállodákat, meg lehet indítani a kulturális életet, de erről még korai beszélni, de ha az emberek azt látják, hogy bizonyos szolgáltatásokat, a "boldog közösségi élethez szükséges lehetőségeket" összekapcsolnak a védettségi igazolással, akkor szerinte kap egy lökést a regisztráltak száma, és többen érzik majd úgy, hogy érdemes beoltatni magukat. Ebben a helyzetben nem lesz majd több vakcina, mint regisztráló.

Orbán egy baloldali szakértőre reflketálva beszélt arról is, az oltás kötelezővé tétele felnőttek esetén nem járható út. "Ez egy demokrácia, a magyarok kényesek a szabadságra, ha valamire rá akarnak minket szorítani, ellenállunk."


Megtekintések száma: 5526





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet