​Orbán Viktor: Mindenkire kiterjesztjük a bértámogatást, akit érint a lezárás

2021. március 5., péntek




Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjút. A kormányfő elmondta: nem volt más választásuk, mint szigorítani. Járványügyi szakkérdésekről van szó, a járványügyi szakemberek egyértelműek fogalmaztak: tragédia lesz, ha a kormány nem lép. „Azt mondták az orvosok, hogy ahhoz hogy később nyithassunk, most zárni kell” – fogalmazott a miniszterelnök.

Március 15-ig nyitva marad a konzultációt, utána döntenek a nyitásról. A harmadik hullámban vagyunk, ami erősebb lesz, mint a második volt. A legnehezebbre kell felkészülni. Fennmarad a középiskolákra vonatkozó szabályozás. A bölcsődéket lehet, hogy be kell majd zárni, egyelőre nyitva maradnak.

Nyitva maradhatnak a kertészeti boltok,

de a műszaki cikkeket árusító boltok, a szállodák, az éttermek bezárnak, ahogyan a kaszinók is.

A legnehezebb a virágboltokra vonatkozó szabály, hiszen jön a nőnap, tette hozzá. Tisztelettel köszöntöm a magyar lányokat, asszonyokat, mondta Orbán. Hozzátette: nőnapra a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána be kell zárniuk. A bértámogatást mindenkire kiterjesztik, akit érint a mostani zárás, a teljes március hónapra. Kiterjesztik az adókedvezményeket, és elengedik a katát. „Ami az élethez kell, annak kell mennie”, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat.

Elismerte, hogy vannak hibák az oltás megszervezésében. Ezt egy rövid időre leállították, mert többen is arról panaszkodtak, hogy rossz helyre hívták őket, illetve már beoltott emberek is kaptak behívást. A problémák észlelésére hamarosan telefonszámot is közzé tesznek, ezt Müller Cecília fogja közölni.

Különleges, exkluzív helyekről érkező honfitársaink hurcolhatnak be eddig ismeretlen vírusmutációkat. Azt kérte, hogy ezeket az utakat a magyarok halasszák el.

Az operatív törzs üléséről jövök, egész reggel ezzel foglalkoztunk. A táblázat szerint húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk elérni, június elejére tudunk beoltani mindenkit – mondta a kormányfő, aki szerint a kórházak hatalmas kihívás előtt állnak.

143 beteg hunyt el, 677 ember lélegeztetőgépen van, 6867 ember van kórházban, 6369 újabb fertőzöttel nőtt a betegek száma, mondta el a napi járványadatokat. A kórházban ápoltak száma akár 15-20 ezer főre is felmehet, ezért elképzelhető, hogy

a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven még dolgoznak.

Szerinte az unió oltásellátása tragikus, az orosz és a kínai oltások viszont időben és megfelelő mennyiségben érkeznek. Elmondta: miután megkapta a kínai vakcinát, dolgozni ment, nem számolt be mellékhatásokról.

A miniszterelnök szerint a baloldal a vírus helyett a kormánnyal harcol, azt mondják, amit „Brüsszel diktál”. Arról beszélt, hogy a baloldal úgy gondolja, hogy Brüsszelt képviseli Magyarországon, „régen ugyanez volt Moszkvával”.

Rossznak, hiányosnak tartja az EU és a vakcinaszállítók közti szerződéseket, szerinte ha egy ügyvédbojtár ilyet adna ki a kezéből, útilaput kötnének a lábára. A szerződések tartalma ugyanis nem kikövetelhető a miniszterelnök szerint.

Ennyi volt a Néppárttal

A Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójával, kérdésre szóba került, hogy ez a Néppártból való kilépést is jelenti-e. Beszéltem a CDU elnökével a napokban, mondta Orbán, aki szerint az, hogy még benne vannak a Néppártban, technikai kérdés.

Az útjaink lényegében elváltak

– fogalmazott.

A kormányfő szerint a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a fő felelős Szijjártó Péter, aki jól állja a sarat.

Az új európai demokratikus jobboldal jövőjével kapcsolatban eddig két olasz és egy lengyel párttal egyeztetett, a fő igazodási pontok a migráció és a család.


Megtekintések száma: 4625





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet