Óriási a felfedezés: ha a tudósoknak igaza van, mindenki megmenthető lesz, és még időben el lehet csípni a rákot!

2017. november 11., szombat




Ez a módszer lehet a jövője a korai diagnosztizálásnak.

A rák megkerülhető. vagy legalábbis időben elcsíphető. Ha már a betegség kialakulásának a legelején sikerül diagnosztizálni, rendszerint még az agresszívebb rákfajták is nagy sikerrel gyógyíthatók különféle kezelésekkel.

A baj általában akkor és azért van, mert nem sikerül időben elcsípni a daganatot, és nem a kialakulás szakaszában derül fény rá, hanem a terjeszkedés, áttét képzés idejében.

Az emberi beszéd rejtett rétegei betegségekre utaló információkat is hordoznak. Ez pedig óriási fegyver lehet a rákkal szemben.

Vicsi Klára, beszédakusztikus beszélt nemrég az InfóRádió Szigma - a holnap világa című magazinjában a döbbenetes felfedezésről.

„Vannak olyan mért fizikai paraméterek, amelyek az artikulációval kapcsolatosak, fontos, hogy milyen dallamú a beszéd. Mást mutat, ha tompa, egyenletes, halk hangon, mint ha nagy dinamikával beszél valaki. Az alaphang frekvenciájának változása, a hang intenzitása tehát mind befolyásoló tényező.”

Gyakorlatilag a beszédhangból képesek lehetünk felismerni azt, ha valaki rákos.

Bár a szakember nem merészkedik ennyire előre, de egyre több felfedezés afelé mutat, hogy nagyon is közel van a megoldás.

Egy most kifejlesztett módszer komoly reményt jelenthet a betegeknek: az adatok statisztikai vizsgálatával és különböző mesterséges intelligencia típusú osztályozásával, regresszióval el lehet különíteni az egészséges és a beteg beszédhangot.

"A betegség súlyosságát is meg lehet ítélni" – jegyezte meg Vicsi Klára.

Vicsi Klára ennél is tovább ment, és komoly tényeket ismertetett:

„A daganatos betegségek mellett hangképzési változást mutat a polip, hangszálgyulladás is. A beszédképzés összetett folyamata agyi vezérléssel történik, ezért ha a beszédképző szervek mozgását irányító agyterületek sérülnek, kimutathatók a beszédtorzulások.”

„Már ott tartunk, hogy a különböző típusú betegségeket egymástól is meg tudjuk különböztetni. A távlati tervünk az, hogy egy komplex diagnosztikai rendszert fejlesszünk.” - tette hozzá.

Minden probléma nagyon tükröződik az emberi beszédhangon. A jövőben azt sem tartja kizárnak, hogy még a rák és sok más betegség távdiagnózisa is lehetséges lehet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen orvostudomány rák rákgyógyszer


Megtekintések száma: 34674





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet