Óriási áttörés a fejátültetésben: 9 kísérleti rágcsálón végezték el a műtétet, és túlélték!

2017. június 17., szombat




Sergio Canavero szerint készek arra, hogy az év végére tervezett, első emberen elvégzendő műtétet is sikerrel végrehajtsák. Orvosi csoda mehet majd végbe?

Sergio Canavero idegsebész arról vált híressé az elmúlt években, hogy a fejébe vette, hogy véghez viszi, valóssággá váltja az első emberi fejátültetést.

Éveken át hangoztatta, hogy ez sikerülni fog, de senki sem hitt neki.

Megfeszített, több évnyi munka árán viszont olyan dolgokat tett le az asztalra ő és a kutatócsapata, ami végső soron egy orvosi csodát eredményezhet idén decemberben.

Ekkor fogják ugyanis végrehajtani egy orosz, izomsorvadásos betegségben szenvedő önkéntesen az igen veszélyes, és történelmi jelentőségű kísérletet.

Sergio Canavero ugyanis rájött, hogyan vágja el, és csatlakoztassa úja a gerincvelőt és az idegeket anélkül, hogy károsodás lépne fel.

A tudomány számára nem volt ismert korábban, hogyan lehet a gerincvelőt átszövő idegeket újra összekötni, de a doktor szerint ez ma már megoldott probléma, erre ugyanis egy Texas-PEG nevű folyadékot fejlesztett ki, ami segít az idegcsatornák összekötésében, összehangolásában.

Most egy átütő eredményt ért el ismét: összesen 9 kísérleti rágcsálón végezte el a fejtranszplantációs műtétet, és mindegyik élőlény esetében sikerült újra csatlakoztatni a gerincvelőt és az idegeket a fejjel.

A rágcsálók nem csak túlélték a beavatkozást, de remek egészségnek örvendnek.

Sok szakember és elemző szerint ezzel ugyan az utolsó akadályok is elhárultak a fejátültetés előtt, de még így is komoly izgalom lesz az első műtét előtt, mivel soha nem kísérleteztek még ennyire komplex lényeken, mint az ember.

A fejátültetésen átesett kísérleti állatok 30 napot is túléltek, és kontroll alatt vizsgálták meg őket, nem szenvedtek maradandó egészségügyi károsodást, mely összefüggne a drasztikus műtéttel.

Nem csak arról van szó, hogy életben maradtak. Újra ettek, megtanultak járni és a testüket annak minden funkciójával használni.

Ha ez emberek esetében is így lesz, akkor azzal történelmet írhat a doki az orvostudomány lapjaira.

Az eljárást számos esetben fel lehetne használni, amikor egyes betegeknek annyira összeroncsolódik a teste, hogy egyébként menthetetlenek lennének. Mások szerint a gazdagoknak is egyfajta kiváltság lehet majd, hogy egyre csak fiatalabb testekre ültessék át az elméjüket.

Mi nagy izgalommal várjuk az év végére tervezett első, emberen elvégzendő műtétet. Ha sikerül, azzal történelmet írhatnak az orvosok...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség orvostudomány fejátültetés


Megtekintések száma: 61705





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet