Óriási felfedezést tettek a holt-tengeri tekercsekkel kapcsolatban

2017. február 9., csütörtök




Olyanra bukkantak, amit már nagyon régóta kerestek.

Évszázados rejtély

A holt tengeri tekercsekkel kapcsolatban évről-évre egyre nagyobb az izgalom, hogy vajon milyen új rejtélyeket tárnak fel velük kapcsolatban, és milyen kérdések kerülnek megválaszolásra.

A holt-tengeri tekercsekről kiderült, hogy több barlangban vannak elrejtve, ezidáig összesen 11 barlangban találtak az ősi kéziratokhoz köthető maradványokat.

Most azonban egy olyan nagy jelentőségű felfedezést tettek a tekercsekkel kapcsolatban, melyre nem gondoltak volna. Arról van szó, hogy találtak egy újabb barlangok, egy 12. helyet, ahol lehettek tekercsek.

Egészen biztosak benne ugyanis a régészek, hogy ebben a 12. barlangban egykoron a tekercsek egy rését tárolhatták, ugyanis azok tárolására szolgáló edényeket, edénydarabokat találtak. Emellett tekercstöredékekre, egy a tekercseket összetartó zsinegre, és egy bőrdarabra bukkantak, amely egy tekercs része lehetett.

Még nem tudják, hová lettek

Az elmúlt hatvan évben ez a legjelentősebb előrelépés a holt-tengeri tekercsek kapcsán.

Az ásatásokat végző vezető szerint bár tekercsekre nem bukkantak, legalábbis újabb tekercsekre, de egy feltekert pergamendarabot igen, ami szinte bizonyosan a tekercsekhez kapcsolódott, így ezzel bizonyítottá vált, hogy egykoron itt is tároltak tekercseket.

A nagy kérdés persze most az, hogy mi lett a tekercsekkel. Annyit lehet sejteni, hogy talán a 20. században tűntek el, és valószínűsíthetően ellophatták őket annak idején. Erre a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Liberty Egyetem munkatársai jöttek rá, vagy legalábbis sejtik.

Az eredeti kéziratokat az Izrael Múzeumban őrzik. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel. Nem csak a korabeli zsidóságról, de az egész kereszténységről sok mindent elárulhatna a teljes szöveg, ha valahogyan sikerülne kézre keríteni őket, ám a szakértőknek az a gyanúja, hogy sajnos vannak olyan tekercsek melyek végleg elvesztek vagy megsemmisültek az idők folyamán.

Hihetetlenül régi Bibliai iratok

A barlang a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán nyugati szikláinál található, ahol 1947 és 1956 között tizenegy barlangot találtak.

Az úgynevezett holt-tengeri tekercseket a tó partjának közelében lévő barlangokban találták meg.

A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől 11 barlangban a Júdeai-sivatagban.

Ezek a tekercsek rengeteg apokrif iratokat tartalmaznak, valamint olyan információkat, melyek egyes Krisztussal, és a Bibliával kapcsolatos rejtélyre választ adhatnak, de mivel nem ismert az összes tekercs holléte, ezért nagyon hiányosak a szövegek.

Kincsek?

A jeruzsálemi Sion-hegyen régészek nemrég egy kétezer éves kupa maradványaira bukkantak. A kelyhek oldalára titkosírással az alábbi feliratot vésték:

„Uram, akihez visszatérek”.

Hasonlóan rejtjelezett írást használtak a Holt tengeri tekercsekben is. talán éppen ez jelenti azt, hogy a tekercs készítői eredetileg egy vallásos vezetőkből álló csoport volt, mely Jeruzsálemből vált ki annak idején.

Talán ennek a vezetőségnek egy hatalmas kincse maradt hátra, melyhez a holt-tengeri tekercsekben rejtettek el különféle leírásokat. Ezekre a kincsekre több jel is utal, azonban mind a mai napig ne sikerült eme feltételezhetően létező kincs nyomára bukkanni.

rejtély rejtélyek történelem kincs kincsek


Megtekintések száma: 95181





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet