Óriási orvosi felfedezés a rákkal kapcsolatban: ez milliók életét mentheti meg a jövőben...

2020. január 5., vasárnap




Óriási paradigma váltást hozhat...

Forradalmasíthatja a daganatos megbetegedések diagnosztizálását a Google mesterséges intelligenciája.

A vállalat a 2014-ben felvásárolt DeepMind nevű céggel közösen fejlesztett ki egy olyan algoritmust, mely már a kísérletek során nagyobb hatásfokkal azonosította a mellrákot, mint tapasztalt radiológusok, írja a CNN.

A szoftver a kísérleti fázisban is több olyan esetben felismerte a kezdődő betegség veszélyét, amit a szakemberek nem vettek észre, de előfordult ennek az ellenkezője is: 

A program nem jelezett problémát olyan eseteknél, amit az orvos potenciális veszélyforrásnak ítélt meg. 

Így az Egyesült Államokban végzett tesztek alatt 5,7 százalékkal csökkent a hamis pozitív, és 9,4 százalékkal a hamis negatív eredmények száma, míg az Egyesült Királyságban 1,2 és 2,7 százalékkal lettek pontosabbak a diagnózisok.

Az algoritmus több tízezer nő röntgenképének elemzésével tanulta meg a mammográfiai eredmények értékelését. Bár a mesterséges intelligencia még csak korai tesztfázisban van, a Nature-ben közzétett eredmények biztatóak: 

A Google Health fejlesztése már most jobb eredményeket ért el a mellrák korai felismerésében, mint hat elismert szakorvos, így nem kizárt, hogy a jövőben forradalmasíthatja a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség szűrését.

Az algoritmus sikereiről a CBC News részletesebben is beszámolt:

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 35420





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet