Óriási poloskainvázió: durva egészségügyi veszélyt is hordozhatnak, ezt kell tudnod róluk!

2018. október 10., szerda




Egy új poloskafaj is terjedni kezdett, ami halálos kórt hordoz! Vannak módszerek, amikkel távol tarthatod őket!

A napokban tömegesen húzódnak a lakásokba idegenhonos, kártékony poloskák: sokan vannak, zavaróak és alkalom adtán elviselhetetlen bűzzel járnak. Meg kell tőlük szabadulni, de hogyan?

Rendszertanilag a poloskák nem tartoznak a bogarak rendjébe, népi elnevezésük mégis nagyon találó: büdösbogár.

Ha veszélyben érzik magukat bűzmirigyükből kellemetlen szagú váladékot lövellnek ki.

A szakértők figyelmeztettek, hogy terjedőben van egy faj, mely halálos betegséget tud okozni az embereknél, Amerikában már rengeteg ember halt bele ebbe.

A riasztó az, hogy bár nálunk nem őshonos, a jövőben felbukkanhat a globális klímaváltozás hatására.

És mi van a veszélyes poloskával, amiről anynit ír a sajtó?

Nos, Elkedztek terjedni a vészívó poloskák: a járványügyi hivatal máris figyelmeztetést adott ki

A kedves becenevű csókos poloska inkább rászolgál a veszélyes vámpír névre.

Ráadásul mikor a Triatominae egyik példánya ráharap az ember bőrére, akkor a Chagas-kórt is jó eséllyel beviszi a véráramba.

Éppen ezért komoly riadalmat keltette az a néhány hír, miszerint ezek a vérszívó poloskák terjedni kezdtek, és egyre több háztartásban jelentek meg az utóbbi időkben.

A dél-amerikai eredetű betegség egy trópusi parazitafertőzés, mely kezdetben a nyirokcsomók duzzanatát okozza, de később, szövődményként akár szívelégtelenség, bél-panasz vagy nyelőcsőtágulat is kialakulhat.

Dél- és Közép-Amerika területén jelenleg nyolcmillió fertőzött él, az Államokban pedig 300 ezerre tehető a megbetegedések száma.

A Trypanosoma cruzi nevű kórokozót csendes gyilkosnak is hívják, ugyanis gyakran tünetmentesen zajlik le a megbetegedés.

Az ember szinte észre sem veszi, hogy lassan belehal a fertőzésbe…

A gyanútlan ádlozatokat általában az arcukon vagy a nyakon csípik meg, de bárhol támadhatnak, ahol vékony a bőr.

Azért veszélyes, mert egyszerűen nem lehet észrevenni, nincs láz, levertség, vagy egyéb tünet. Egy sima vérvizsgálatból megállapítható azonban a fertőzöttség; ha rögtön beindul a terápia, akkor jó eséllyel fel is gyógyul az alany.

 A védekezés legjobb módja egyértelműen a megelőzés, esetünkben ez a szúnyoghálót jelenti – ilyenkor bentről, teljes nyugalomban szemlélhetjük a hoppon maradt rovarok próbálkozásait. De vigyázat, elég egy apró rés a pajzson, a poloska meg fogja találni.

Máskor a gumikesztyű tehet jó szolgálatot: fogjuk meg és húzzuk le a wc-n, dobjuk egy zacskóba és tapossunk rá. A bűzbomba ugyan eldurran, de sem a kezünk nem lesz kellemetlen szagú, sem a padló vagy a fal, ha esetleg csak simán lecsapná az ember.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód durva figyelmeztetés felhívás veszély


Megtekintések száma: 19039





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet