Óriási veszélyben vagyunk? Ez a dolog bizonyítottan képes mutációkat okozni bennünk!

2017. június 2., péntek




Egy napjainkban már alkalmazott dologról bizonyították be, hogy ismeretlen mellékhatásokkal, mutációkkal járhat.

Fontos, talán a jövő generációit és sokminden mást meghatározó dolgok derültek ki az egyre meghatározóbb génszerkesztési technikáról, a CRISPR/Cas-9-ről.

Arról van szó, hogy egy új tanulmány szerint a módszer alkalmazásával nem várt mutációk jelenhetnek meg.

Ezek a mutációk nem egyszerű mutációk, hanem olyan komolyabb elváltozások melyek saját életünket, vagy akár utódaink életét és genetikáját veszélyeztethetik.

Ez óriási érvágás lehet a génmódosítási technológiának, ugyanis sokak szerint eddig ez volt a legígéretesebb ilyen. Mások pedig azt hangoztatják a hírek kapcsán, hogy ezt már jó előre megmondták.

Ugyanis már a kezdetek kezdetén voltak olyan sejtések, melyek szerint bár a CRISPR segítségével pontosan és gyorsan lehet azonosítani és szerkeszteni az átszabni kívánt genomi régiót, ez komoly mellékhatásokkal járhat.

Egyetlen élőlénynek egytelen sejtjét sem lehet úgy módosítani, hogy az ne járna nem várt hatásokkal, de a genetikai módosítások különösen érzékeny dolgokat művelhetnek egy összetett szervezetben.

Ne feledjük: mindennek megvan a maga rendje, így, ha valamit módosítunk, kicserélünk, az végzetes következményekkel járhat.

Ennek ellenére figyelmen kívül hagyták az óvatosságra intő hangokat, és döbbenetes módon Kínában például már embereken is kipróbálták a CRISPR-rel módosított géneket.

A korábbi elemzések vagy nem fedtek fel nem kívánt genetikai változásokat, vagy elhanyagolhatónak mutatták azokat. A CRISPR többek közt ezért is válhatott népszerűvé.

A legutóbbi kutatások azonban nagyon aggasztó hatásokat tártak fel, ami enyhén szólva is meg kell hogy kongassa a vészharangot.

A csapat két, CRISPR-rel módosított egeret vizsgált meg. Miután egész genomjukat szekvenálták, adataikat összehasonlították a kontrollcsoport eredményeivel. Bár a technikával sikerült kezelni az egerek vakságát, a módszer a genom más régióit is átalakította.

A végső vizsgálat eredményei igen megdöbbentőek lettek: 1500 kisebb nuleotidokhoz köthető mutáció, és 100 nagyon jelentős kromoszóma eltűnést figyeltek meg. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a génmódosított egerek nem csak egy dologban változtak, ahol a változtatást megeszközölték, hanem jelentős mutációk mentek végbe a szervezetükben.

Képzeljük el, milyen következményekkel járna ez embereken, vagy az illetők utódain, mert könnyen lehet, hogy egyes génhibák csak később ütköznének ki, például gyermekvállalás során, amikor születési rendellenességekkel, komoly mutációkkal jönnének a világra ezek a gyerekek.

Így egyelőre elég komoly a baj, és a kutatók egy jó része az egész CRISPR eljárás felülvizsgálatát követelik, amíg ki nem találják, és fel nem tárják, hogyan lehet kiküszöbölni a súlyos mellékhatásokat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség genetika egészség megelőzés


Megtekintések száma: 154453





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet