Óriási, világrekorder jéghegy válik le az Antarktiszról

2017. január 9., hétfő




Ez lehet a valaha ismert legnagyobb jéghegy.

A szakemberek olyan óriási jéghegy kezdődő leválását figyelték meg, mely minden eddigi rekordot megdönthet. Maga a jéghegy a Larsen C selfjegének része volt, és része jelenleg is, azonban már nem sokáig.

A szóban forgó terület törésvonala már 18 kilométerrel nőtt meg, pedig mindösszesen néhány hét telt el azóta.

A leszakadni készülő csaknem ötezer négyzetméteres jégtömböt immár egy mindössze 20 kilométeres szakasz köti össze a selfjéggel.

A nagyjából 350 méter vastag Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket.

A kutatók évek óta figyelemmel követik a selfjég törésvonalának alakulását, az aggodalmaik pedig egyre csak fokozódtak a Larsen A 1995-ös és a Larsen B 2002-ben bekövetkezett hirtelen feltöredezése után.

Szinte minden kutató egyetért abban, hogy ez a nagy leválás hamarosan be fog következni, ezzel pedig az egyik legnagyobb rekorder jéghegy lesz a világon.

A jégborjadzás már elkerülhetetlen, és ezzel az ötezer négyzetkilométeres kiterjedéssel a jégtömb bekerülhet a tíz valah leszakadt legnagyobb jéghegy közé.

Feltehetően a globális felmelegedés rendkívül káros hatásai is közrejátszottak abban, hogy a már meglévő törésvonal elkezdjen mélyülni és tovább terjedni.

A kutatók szerint a jégtömb leválásával a selfjég egésze sebezhetőbbé válik vagy akár teljesen széttöredezhet, ám a pontos sorsát egyelőre nem lehet megmondani.

Ez azonban szerencsére nem fogja nö9velni a tengerszintet. Ha azonban a selfjég tovább repedezik és összeomlik, akkor a gleccsereknek szabad útja lesz a tengerekbe, ami viszont már komolyabb mértékben befolyásolhatja a tengerszintet.

A becslések szerint, ha a Larsen C által jelenleg feltartóztatott jégmennyiség egésze eléri a nyílt vizet, akkor tíz centiméterrel emelkedhet a globális tengerszint.

Egyre inkább érezteti már a hatását a felmelegedés. A hőmérsékleti viszonyok drasztikusabbak mint valaha, nyáron hatalmas hőhullámokra várhatunk, és elkezdenek kiszáradni a kontinensek belső vidékei is.

Azt egyik legveszedelmesebb dolog azonban a tengerszint emelkedése lehet, ami rengeteg partmenti várost közvetlenül fog veszélyeztetni az elkövetkező években.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány globális kataklizma


Megtekintések száma: 39888





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet