Országokat irthatnak ki a jövőben a szuperbaktériumok

2016. május 19., csütörtök




Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják - állítja Jim O'Neill ismert brit közgazdász és csapata csütörtökön bemutatott tanulmányában. Ráadásul nagyon könnyen kialakulhatnak olyan járványok, melyek komplett országokat irthatnak ki.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, "hozzászokik" az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben.

A szuperbaktérium olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat, hogy tartsa a lépést - áll a David Cameron brit kormányfő megbízásából létrehozott Review on Antimicrobial Resistance csoport éves beszámolójában.

husevo-bakterium

"Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente. Cselekedni kell, mert ez nemcsak több halált okoz, hanem százbillió dolláros veszteséget is jelenthet a világnak" - véli a szakértő.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írták a szakértők.

Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance követeli többek között, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

A jövőben az sem tartható elképzelhetetlennek, hogy a húsevő baktériumok immúnissá válnak a medicinákra.

zombi-arc

Ha ez bekövetkezik, akkor halálos betegséggé válik, az amúgy napjainkban sem veszélytelen baktérium. Gondoljunk csak bele, ha egy egész várost, országot, vagy kontinenst megfertőzne egy ilyen. A haldokló lakosság élőhalott módjára élné utolsó heteit, napjait. Vánszorognának mint az élőhalottak, és tovább fertőznének. Olyanok lennének, mint a zombik.

A húsevő baktérium immunizálódása azonban csak egy a többi rettenetes szélsőséges példa közül, amik a jövőben valósággá válhatnak majd, ha nem teszünk valamit.

O'Neill szerint anyagi támogatással kellene arra ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek ki, emellett az orvosoknak is kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a gyógyítás során.

Forrás: hirado.hu

tudomány


Megtekintések száma: 3904





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet