Őrület! Ilyen látványosan még nem lebegtettek részecskéket!

2023. február 2., csütörtök




3 dimenziós akusztikus lebegtetés, ahogyan még nem láttad. Szemkápráztató videó!

A tudomány napról napra fejlődik, és az embereket szinte lassan minden nap elkápráztatja valamivel. A levitációs technológiákkal már régóta kísérleteznek.

A tárgyak lebegtetése különféle drága hajtóművek és egyéb szerkezetek nélkül ugyanis hihetetlenül hasznos lehetne a hétköznapokban is akár, nem véletlen kísérleteznek vele.

Az egyik ígéretes levitációs technológia az akusztikus lebegtetés, mely során hanghullámokkal emelik a magasba az egyes részecskéket.

Ennek során állóhullámok jönnek létre az adott térrészen, amik gyakorlatilag csapdába ejtik a részecskéket a levegőben, így azok egy adott ponton maradva lebegni kezdenek.

Nemrégiben az ETH Zürich kutatói elérték, hogy több hangszóró kontrollálásával tárgyakat és folyadékcseppeket mozdítsanak meg, lebegtetéssel nátriumot és vízcseppet léptettek egymással reakcióba, de ugyanezzel a módszerrel géneket is sikerült egy sejtbe juttatni.

A Tokói Egyetem és a Nagoyai Technológiai Intézet 2013 óta közösen dolgozik azon a projekten, amely a háromdimenziós légi akusztikus manipuláció néven fut. Ez a jövő űrkutatását is komoly mértékben segítheti, hiszen alacsonyabb gravitációs körülmények esetében nagyobb méretű tárgyakat is tudnának lebegtetni.

Emellett akár a hétköznapokban is komoly szerepet kaphatna idővel, gondoljunk csak az építkezésekre, ahol különféle akusztikus lebegtetési technológiákkal emelhetnénk a magasba hatalmas köveket, és egyéb tárgyakat.

De az otthonainkban is szintén mutatós lehet néhány a levegőben "megfagyott" vízsugárból álló, térben vibráló szökőkút...

A lenti videót feltétlenül nézd meg, le fogsz döbbenni, hogy már 2014-ben hol tartott a levitáció tudománya.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány érdekes hihetetlen fizika érdekesség levitáció


Megtekintések száma: 82664





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet