Ősi portál lehetett a Stonehenge? Új bizonyítékok kerülhettek elő

2023. június 4., vasárnap
Egy másik világba való átjáró lehetett egykoron a legendás kőépítmény.

Stonehenge rejtély

A Stonehenge felfedezése óta örök rejtély az emberiség, a régészek, és a történészek számára. Sok vita van arról, hogy pontosan kik, és miért építhették.

A funkciójáról is sok teória létezik, de egyik sem jár eléggé közel az igazsághoz. Vajon idegenek építették? Vagy egy rég elfeledett civilizáció, az idegenek tiszteletére?

A körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re-északra fekszik.

Gigantikus kőtömbjei miatt gyakran előkerül a téma: hogyan mozgatták meg, és szállították a helyszínre a köveket? Ugyanis a környéken több kilométer sugarú körben nem találhatóak ilyen, vagy ehhez hasonló kövek.

Vagyis ezeket a köveket annak idején odavitték, azonban ezek a tömbök több tonnások, és még mai technológiával is igen problémás a mozgatásuk.

Az eddigi adatok, és régészeti kutatások szerint eredetileg még a Krisztus előtti időkben, valamikor 2500-ban kezdték el a munkálatokat, és 2100-ra lett teljesen befejezve.

Eredetileg másképpen nézett ki, és sokkal több elemből állított, erre különféle számítógépes modellek is rendelkezésre állnak.

Ismeretlen építési technológia

Már említettük a több tonnás kőtömbök rejtélyét, ami a Stonehenge egyik nagy talányát adja, és emiatt sokan szokták összefüggésbe hozni az idegenekkel, és azok létezésével.

Ugyanis közel sem biztos, hogy akkoriban, mikor a Stonehenge épült, birtokában voltak olyan építészeti tudásnak, mely lehetővé tetet volna ezen hatalmas kőtömbök cipelését, és több – egész pontosan 21 - kilométerrel való arrább szállítását.

Ha így történt volna, ez lett volna a világ legnagyobb szabású építkezése akkoriban...

A hatalmas kövek egymásra tétele sem lehetett volna éppen a legegyszerűbb feladat. Nagy kérdés, hogy ezeket hogy tudták bemozgatni a helyükre, felállítani őket, nemhogy még egymásra is pakolni.

Léteznek teóriák, melyek szerint egyértelmű, hogy az építkezésben idegen, fejlett technológia is részt vett, csak így volt lehetséges a Stonehenge mai elrendezését kialakítani, és a több tonnás köveket egymásra pakolászni.

Felépítése

Az építmény-együttes több – kör alakú – szerkezeti részből áll. Kívülről árok határolja, e mögött pedig közvetlenül egy töltés emelkedik. A kört északkeleten bejárati nyílás szakítja meg, amihez egy sugárút vezet.

A patkón belül kisebb, granulit-ból faragott oszlopok voltak, de ezek mára eltűntek az idők során, pontosan nem tudják, hogy mikor, és hogyan.

A töltés belső oldalán két kisebb kör alakú árok sík földdarabot vesz körül; ezeket északi és déli sírhalomnak nevezik, közepükön valaha szintén kőoszlopok emelkedhettek.

Célja, néhai funkciója

Úgy hiszik, hogy a célja többféle lehetett, noha egyik sem nyert teljes hitelt érdemlően történelmi, vagy egyéb tárgyilagos megerősítést.

Míg mások vallási szimbólumot emlegetnek, addig egyesek egyfajta kegyhelynek hiszik, vagy egy olyan szent helynek, mely az akkoriban a környéken lő törzsek egységét jelképezte.

Akadnak olyanok is, akik szerint az "égből érkezett" emberek, vagy humanoidok tiszteletére épülhetett. Ha ez így van, az megmagyarázná, hogy honnan volt ennyire fejlett építési tudások az alkotóknak.

A nagy köveket feltehetően valamilyenfajta levitációs technikával mozgatták, és a tömböket talán lézerrel vágták ki.

Az idegenek által átnyújtott ősi tudás keretében az emberek sokkal jobban értettek a környéken az építészethez, és egyes tudományágakhoz, mint a csillagászathoz, mint mások.

Főleg azért is gondolják így, mert a Stonehenge mértanilag elég pontos, és csillagászatilag is van értelme.

Egy rejtett kód is lehet, egyfajta kozmikus csillagtérkép arra vonatkozóan, hogy az idegenek honnan jöhettek, akiki segítették az embereket a régi időkben.

Bárhogyan is, mára mind a rejtély megoldásának, mind pedig a Stonehenge egyes elemeinek végleg nyoma veszett. Lehet, hogy sohasem fogjuk már megtudni, hogy pontosan mi célt szolgált, csak ha ők is azt akarják...

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan ősi idegenek történelem ősi tudás


Megtekintések száma: 93257

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet