Ősi sejtek bizonyíthatják, hogy a múltban valóban léteztek vámpírok!

2017. május 30., kedd




Evolúciós bizonyítékok árulkodnak arról, hogy a vámpírokról szóló legendák igazak lehetnek?

Ki hinné, hogy a Drakuláról szóló legendákban lehet némi igazság? Pedig a tudomány valószínűleg bebizonyította, hogy a vámpírok nem csupán mitikus, kitalált lények.

A tudomány már számos más esetben is képes volt olyan dolgokat alátámasztani, amiről korábban mindenki azt gondolta, hogy éppen cáfolni fogja az emberi tudás fejlődése.

Egy 750 millió évvel ezelőtti lelet azonban átformálhatja a vámpírokról, és a vérszívókról alkotott képünket.

Arról van szó ugyanis, hogy a tudomány megvizsgált egy majdnem egymilliárd éves fosszíliát, mely egy olyan mikroorganizmus lenyomata lehetett, ami rendelkezett a vámpírok tulajdonságaival.

A célpontok minden esetben eukarióták voltak, vagyis olyan élőlények, amelyek valódi sejtmaggal rendelkező sejtből állnak. A több helyen is átszúrt fosszíliák a legrégebbi bizonyítékai annak, hogy egyes ragadozók eukarióta élőlényekre vadásztak.

Vagyis vámpírszerűen voltak képesek működni, és bizonyos értelemben kiszívták más élőlények „vérét”, tápanyag forrásait.

Ezek a lények nem a klasszikus értelemben vett vámpírok voltak ugyan, de fiziológiájukat és viselkedésüket tekintve azok biológiai megfelelői voltak valóban.

A ragadozók átlyukasztották prédájukat, és kiszívták belsőségeiket, magyarázták a kutatók az ősi mikroszkopikus vámpírok működését.

Ráadásul ez óriási jelentőséggel bírt, mert bizonyos értelemben olyan evolúciós nyomást helyeztek a többi organizmusra, ami robbanásszerű fejlődést indított el.

Egyes élőlények vázszerű struktúrákkal kezdtek védekezni, mások a talajba ásva kerestek fedezéket a túléléshez.

A páratlan felfedezést úgy tették, hogy számos eukariótamaradvány sejtfalán apró, kör alakú lyukakra lettek figyelmesek.

Egyes példányokon harmincnál is több helyen találtak ilyen képződményeket.

Persze első látásra mindebből nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, a további vizsgálatok során viszont egyre inkább úgy tűnt, hogy ezeket a lyukakat szándékosan ejtették az ősi lényeken.

A nyílások átmérője 0,2 és 2,9 mikrométer között változott, de az egyes fosszíliákon felfedezett lukak mérete nagyjából megegyezett. Számos rés a fosszília belseje felé szűkült, ami megint csak ragadozó támadására utal.

Kevesen tudják, de napjainkban is léteznek olyan mikrobák, sejtek, melyek vámpírok módjára viselkednek. Elméleti alapon egyébként valóban kifejlődhetne ezekből egy olyan vérszívásra alkalmas, összetettebb élőlény is, mely a vámpírok mitológiájában létező lényekhez már közelebb áll.

Ez azonban sohasem történt meg, és feltételezhetően nem is fog annak ellenére, hogy sokan ma is hisznek a vámpírok létezésében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen genetika


Megtekintések száma: 191642





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet