Ősmagyar gyógymódok: így gyógyítottak táltosaink, és a régi parasztorvosok

2019. január 2., szerda




A régi ősmagyar gyógymódok sok esetben még ma is vetekszenek a modern orvostudomány hatékonynak mondott módszereivel.

Nem véletlenül:

Ezek a gyógymódok több száz, vagy akár több ezer év tapasztalatán alapultak. És ez mindennél többet jelentett, a legnagyobb legitimitást.

Nem véletlen az, hogy a régi öregek mindig fittek voltak, hajnaléban keltek, mentek dolgozni a földekre, és este hazaérvén sem voltak elnyűttek, fáradtak, mint a mostani emberek.

Népi gyógymódjaik szájhagyomány és feljegyzések útján maradtak fenn:

Szembetegségekre a tavasszal megeredő szőlőt megvágták, ezt összegyűjtötték s a beteg szembe csepegtették.

A kövirózsából is sajtoltak levet, melyet a fülbe csepegtettek gyulladás ellen. Anyatejet használtak kisbabáknál, mikor csipás lett a szeme. Az édesanya szoptatás közben a szemébe is fejt egy kicsit.

Egy példa a fertőtlenítő, immunrendszer erősítő pakolásra:

„Köményt főztünk, hagymát törtünk. A hagymát törtük reá a hasára, pálinkával. Mikor aprózott meg, akkor kentük meg. Ha köhögött, akkor vettünk tormát, reszeltünk meg, s tartottuk egy kicsit, veresedett meg a hátacskája, s vettük le. Tettünk káposztalapit ide a melyire. Ilyeneket csináltunk, s gyóvult, gyóvult.”

(Erdély, Bernád Ilona gyűjtése)

A fokhagyma igazi csodaszer volt, sok betegségre használták. Árpa ellen a szemre kenték, fülfájásra a fülbe dugták, torokfájásra teáját itták s kifőtt szárát a nyak köré tekerték.

A mézet is sokféle betegség ellen használták. A

langyos méz a savtúltengésben szenvedőket gyógyította. Semlegesítette a gyomorsavat, bevonta a nyálkahártyát, elpusztította a baktériumokat. Segítette az emésztést, a májműködést, méregtelenített, erősítette az immunrendszert és az idegrendszert.

„Nyombélfekélyem volt 18-30 éves koromig. A kórházat is megjártam miatta, amikor vérezni kezdett. Sokat szenvedtem vele, különösen ősszel és tavasszal voltak erős fájdalmaim.

Egyszer valaki – akit már ezzel a módszerrel meggyógyított egy tudós asszony – javasolta, hogy próbáljam meg én is. Minden reggel felkelés után közvetlenül éhgyomorra egyem meg egy kávéskanál langyosra melegített mézet.

Megpróbáltam, egy évig folytattam a kúrát, s tökéletesen meggyógyultam tőle.”

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: magyarokvagyunk.com

egészség életmód természetes ramadiák


Megtekintések száma: 14817





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet