Oxigén van a Holdon, méghozzá egy hihetetlen forrásból származik!

2017. február 3., péntek




Bizonyítékot találtak rá, hogy oxigén molekulák milliárdjai találhatóak időnként a Hold légkörében, rendszeres időközönként. A forrást is meglelték, amit először el sem akartak hinni.

Nagy mennyiségű oxigén a Holdon

Megdöbbentő felfedezésről szóltak a hírek, ugyanis a Holdon oxigénre bukkantak, méghozzá igen jelentős mennyiségben. Annak ellenére volt ez így, hogy gyakorlatilag nem rendelkezik semmiféle légkörrel.

kutatók egészen elképesztő intenzitásban mérték az életet adó oxigént, és eleinte nem is tudták, hogy honnan származhat, de azt tudták, hogy nem lenne szabadna ott lennie, hiszen nincsenek olyan folyamatok a Holdon, amik az oxigént termelhetnék.

Már a hírek elején felröppentek olyan pletykák, hogy talán a Holdon megbújó rejtett, idegen civilizáció nyoma lehet a rendszeres időközönként megjelenő nagy mennyiségű oxigén.

Ugyanis egyetlen természetes folyamat sem állíthatta elő, mégis jelen van az égi kísérőnkön minden hónapban.

Az adatok kielemzését a japán Kaguja szonda végezte, hozzá fűződik a zavarba ejtő felfedezés is. A mérési eredményeket kielemezve aztán a tudósok megfigyelték, hogy mi lehet az irányuk ezeknek az oxigén molekuláknak, és honnan érkezhettek.

Nem kellett sok idő, hamar meglett a forrás, amin még jobban ledöbbent mindenki.

Rejtélyes Föld-Hold kölcsönhatás

A tudósok egy ideje felismerték, hogy a Holdat folyamatosan bombázzák a napszélből származó részecskék, és hogy havonta egyszer, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, a Hold védetté válik ettől a napszéltől.

Ez alapján állapították meg, hogy ez alatt a rövid, és mindösszesen pár napig tartó, szabályosan visszatérő időszak alatt a Föld külső légkörében lévő oxigénionok a Hold felszínére jutnak – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

Az oxigénatomokról tudtuk eddig is, hogy ionizálódnak a Fold külső légkörében, méghozzá a fény hatására.

Azt is tapasztalták már a kutatók, hogy időnként képesek kitörni az űrbe, pontosabban a Földet körülvevő mágneses mezőbe, de azt nem tudtuk, hogy képesek a Holdig is eljutni bizonyos körülmények között.

A Föld magnetoszférája a napszél hatására kinyúlik, mint egy zászló, olyannyira, hogy minden holdciklusban öt napon át beburkolja a Holdat is, és ionokkal bombázza égi kísérőnket.

Hibernálódó élet is lehet

Így lehet az, hogy időnként nagy mennyiségű oxigén éri el a Holdat, ami akár az életet is megteremthette rajta.

No persze nem aprócska szürke űrlényekre kell gondolni, csak mikrobiológiai szintű életre. És ráadásul ez is csak egy nagyon optimista becslés.

Egyes szakemberek szerint ugyanis nincs kizárva, hogy olyan élet jöhetett létre, még évmilliókkal ezelőtt, mely hibernálja magát, és mindösszesen csak néhány napig él az ökoszisztéma, méghozzá mikroszkopikus szinten.

Ilyen rövid időközként való újraéledéshez ugyanis csak ilyen szintű élőlények alkalmazkodhattak. Mások viszont úgy vélik, hogy attól, hogy a Hold oxigénben fürdőzik rendszeresen, még nem jelenti azt, hogy bármiféle élet kialakulhatott rajta.

tudomány csillagászat űrkutatás föld földünk élet más bolygókon


Megtekintések száma: 63981





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet