Oxigénnel színezett, frissnek látszó avas húsokkal ver át minket az élelmiszeripar!

2017. június 24., szombat




A húsipar már több évtizede tud a trükkről, mégsem tesznek semmit. Egyszerűen átverik a fogyasztókat. Avas húsokat, rágós zsírdarabokat színeznek meg? Jó étvágyat kívánunk!

Az élelmiszeripar nap mint nap megbotránkoztató hírekkel szolgál az emberek számára. Gyakorlatilag annyira semmibe nézik a fogyasztókat, hogy a legbotrányosabb módon képesek minket átverni.

Ráadásul mindebben nagyon szokszor szabadkezet kapnak, mivel a törvény az ő oldalukon áll, vagy ha éppen nem, akkor ügyesen megtalálják azokat a szabályozás béli kiskapukat, amivel tovább folytathatják a megtévesztésünket.

A húsipar egy különösen gusztusalan szegmense az élelmiszeriparnak, ugyanis itt a legnagyobb a fertőzés, és megbetegedések veszélye, pláne, ha romlott, avas húst akarnak ránk sózni.

Abba most ne is menjünk bele, hogy egyes nagy élelmiszerüzletekben, szupermarketekben, és üzletláncokban gyakran találni szavatossági időn belül, de már büdös, lejárt húst.

Ennek is megvan ugyanis az oka. Sokan átcímkézésekre gyanakodnak - kitolva ezzel nem etikus módon a szavatossági időt - míg mások szerint eleve romlott árukat csomagolnak el, és "púdereznek ki" különféle vegyi anyagokkal, hogy még kibírjanak pár napot, hetet, mielőtt nyilvánvalóvá válna a tagadhatatlan.

Sokan nem tudják, de a frissesség valójában nem más, mint egy optikai csalódás. Nem a valóság. Sok esetben - nem mindig, de nagyon sok esetben - ugyanis a húsokat, főleg az avas, lejárathoz közeli, vagy csak egyszerűen nem túl szép - húsokat oxigénnel kezelik, és színezik meg, hogy eladhatók legyenek.

Egész pontosan a csomagolásba fecskendeznek be nagyon nagy mennyiségben oxigént.

Egyes kutatások elő is vették ezeket az élelmiszereket, és különféle teszteket végeztek el rajtuk, és megmérték a súlyukat is.

Kiderült, hogy a csomagold húsok nagy részénél a csomagolás oxigéntartalma a 80%(!) volt. Ez hihetetlenül magas arány, messze meghaladja a természetes közeget.

Megdöbbentő, de komoly mellékhatásai is lehetnek ezeknek a termékeknek, mivel józan ésszel belátható, hogy az oxigénnel teli csomagolás kifejezetten kedvezhet a penész és a különféle gombák szaporodásának.

Ezt több laborvizsgálat is megerősíti. sőt, léteznek erre vonatkozó tanulmányok, melyek némelyikét maga a húsipar végeztette el.

A nem igazán kedvező egészségügyi kockázatok ellenére az eredmények a hatékonyság részéről mégis "pluszosak" lettek az iparnak, hiszen így az alapvetően avas húsok is könnyen eladhatóvá váltak.

Bal oldalt az avas, kétes állapotú húsok, jobb oldalt pedig  a különféle eljárásokkal "megszínezett" változata ugyanannak a húsnak. Az oxigéncsomagolásban való színezés mellett gyakori a szén-monoxiddal való megszínezés is. Ez utóbbi még jobban képes elfedni a hús eredetei színeit, főleg ha már bomlóban van, és a szagokat is elnyomhatja.

Ugyanis az oxigén mennyiségének növelése a csomagolásokban azt eredményezi, hogy a hús szinte minden körülmények között megtarthatja szép vörös színét.

Sok esetben eleve avas húsokat próbálhatnak így eladni nekünk, de túlnyomó százalékban a rengeteg oxigén az, ami avassá, rágóssá teszi a húsokat.

Az oxigén védőgázas csomagolásban elcsomagolt és árusított húsok tehát jó részt avasak és rágósak lehetnek mind a mai napig, ezt tudományosan, laborokban sikerült bebizonyítani.

Elképesztő, milyen mértékben verik át a fogyasztókat, silány minőségű, de néha prémium kategóriájúnak álcázott húsokkal, amikért rengeted pénzt kérnek el.

Vajon meddig verhetik még át a fogyasztókat?

OSZD MEG másokkal is!

egészség feltáró egészség megelőzés élelmiszeripar botrányos


Megtekintések száma: 188476





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet