Oxigént fedeztek fel a Rosetta üstökösének légkörében

2015. október 29., csütörtök
Oxigénmolekulák nyomaira bukkantak a 67/P Csurjumov-Geraszimenko-üstökös légköri gázait elemző svájci tudósok, akiket igen meglepett a felfedezés.

[dropcap]A[/dropcap] Berni Egyetem kutatói az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának Rosina tömegspektrométerével analizálják az üstökös légkörét. A várt kén és metanol mellett oxigénmolekulák (O2) egyértelmű nyomaira bukkantak.

Kiderült, hogy a 67/P légkörében az O2, vagyis a kétatomos oxigén a negyedik leggyakoribb gáz a víz (dihidrogén-monoxid), a szén-monoxid és a szén-dioxid után. Az oxigén kémiailag erősen reaktív, ezért feltételezték eddig, hogy a Naprendszer korai időszakában a nagy mennyiségben jelen lévő hidrogénnel vízzé egyesült. Ennek ellenére még mindig voltak oxigénmolekulák az űrvándor légkörében.

"Sosem gondoltuk volna, hogy az oxigén évmilliárdokat képes túlélni anélkül, hogy más anyagokhoz kötődjön" - idézte a Berni Egyetem közleménye Kathrin Altwegg projektvezetőt. A molekuláris oxigént igen nehéz teleszkóppal felfedezni. A berni kutatók szerint ez magyarázza, hogy más üstökösöknél eddig nem vették észre. A Rosina mérései tették lehetővé a felfedezést.

rosetta-ustokos-oxigen

Ismeretes, hogy a Jupiter és a Szaturnusz holdjain is előfordulnak oxigénmolekulák. Esetükben az anyabolygó nagy energiájú részecskéinek becsapódása lehet a magyarázat, a 67/P üstökösnél erről nem lehet szó.

Az üstökösnél az oxigénmolekulák jelenlétére a kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy az oxigén már igen korán, a Naprendszer kialakulása előtt keletkezett, amikor a nagy energiájú részecskék jégszemcsékkel találkoztak a csillagok születésének hideg helyszínén, az úgynevezett sötét molekulafelhőkben. A korai Naprendszerben további "oxigénfeldolgozás" ezután nem történt.

A berni tudósok szerint az oxigénmérések arról tanúskodnak, az üstökös anyagának nagy része idősebb, mint a Naprendszer, összetétele a sötét molekulafelhőére jellemző, amiből a szoláris köd és később a bolygórendszer keletkezett.

A Rosina mérőműszer 2014 augusztusa óta vizsgálja a 67/P Csurjumov-Geraszimenko-üstökös légköri gázait. A Rosinát hordozó Rosetta tízéves utazás után, novemberben bocsátotta az üstökös felszínére leszállóegységét, a Philae-t. Az űrszonda azóta is követi az égitestet, küldetése 2016 őszén ér véget 12,5 év utazás és 7,9 milliárd kilométer megtétele után.

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 3266

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet